27 април: Ароматен зехтин и балсамико

Архив Варна

26-04-2012, 13:36

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Намираме се в началото на сезона на салатите и сега е момента да приготвим вкусни допълнения към тях.

Луната утре е в Рак и ще активира водния тригон, стимулиращ процесите, свързани с движението на течностите в организма - кръв, лимфа и др.

Желателно е да се намали приема на течности и в менюто да присъстват горещи, сухи и леки храни. При Луна в Рак организмът се нуждае и усвоява пълноценно храни, богати на протеини, йод и калциев флуорид. Подходящи за консумация са млечните продукти, яйцата, картофите, лукът, зелето, цвеклото и цитрусите. Подправките на Рака са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак  е господарка и тук кулинарните й умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна.

7 лунен ден. Много важно е днес по никакъв повод да не консумирате птиче месо и яйца. Всички останали храни са полезни, особено ако бъдат овкусени с ароматни подправки. Билковите отвари и смеси, приготвени и приети днес, имат изключително благотворно влияние върху организма. Изключително полезни са и плодовете - цитруси и всички, които растат и зреят над земята.

В ден като този, когато грижовната Луна в Рак се грижи за нуждите на домакинството, а подправките имат мощна сила, ще бъде "престъпление", ако не помислим за бъдещето. Намираме се в началото на сезона на салатите и сега е момента да приготвим вкусни допълнения към тях.

Ще започнем със зехтина. Неговите качества и ползи са така широко коментирани, че е безсмислено да ги повтаряме отново. Сега ще се съсредоточим върху една от тях, а именно, че златното масло попива, съхранява и усилва всички аромати. Затова най-добрият начин за овкусяване на салати, паста, риба и изобщо всички ястия, които се подлагат на минимална термична обработка, е добавянето на няколко капки ароматизиран зехтин. Освен по-вкусен ароматния зехтин е и по-здравословен, защото полезните вещества от подправките и билките, с които се приготвя преминават в него.

Какво ви е нужно? Чиста и суха стъклена бутилка, по възможност от тъмно стъкло, която се затваря добре, подправки - според вкусовете и малко търпение.
Подходящи подправки са босилек, риган, мащерка,розмарин, дафинов лист, копър, чесън, люти чушлета, пипер, бахар. Подправките, които могат да се използват всъщност обхващат целия спектър на разнообразие предлаган от природата. Ако използвате сушени подправки, ароматът ще е по-слаб, но трайността по-голяма и обратното, пресните билки ще предадат силния си аромат, но влагата която съдържат ще съкрати срока на годност на зехтина.

Ако страдате от някакво заболяване и имате нужда от ценната помощ на някоя билка е можете да я включите. Желателно е да се посъветвате обаче с билколечител, който да ви обясни дали съответното растение е подходящо за подобна обработка и какъв е допустимия престой, за де не се превърне лекарството в отрова.

Съвсем безопасно е обаче да приготвим най-разпространените комбинации:

Зехтин с босилек. На дъното на бутилка сложете 4 счукани скилидки чесън и нарязани на дребно 4 клонки сух босилек. След това залейте с 300 мл. зехтин, затворете плътно бутилката и я оставете на тъмно и хладно място. До десетина дни маслото е вече прекрасно ароматизирано и готово за употреба. Най-добре е да го прецедите в друг съд, за да не се стане прекалено наситен – това ще влоши вкусовите му качества. Този зехтин е идеален за овкусяване на паста и доматени салати.

Зехтин с розмарин – смесете 2 скилидки счукан чесън, 1 клонка розмарин и 5 зърна черен пипер за 300 мл. зехтин. След 10 дни престои на тъмно го прецедете. Идеален е за заливка на агнешко месо, патладжани, печени картофи, риба.

Любителите на рибата могат да си приготвят специална комбинация подходяща за рибни ястия.

Зехтин за риба – комбинирайте 1 ч.л. естрагон, 1 ч. л. магданоз и 5 зърна черен пипер и пригответе по описания-по горе начин. Друга подходяща подправка е копъра. Ако използвате пресен задължително прецедете готовия зехтин.

За месо пък е подходящ Пикантен зехтин -на дъното на бутилка сложете 2-3 червени люти чушлета и 3 нарязани скилидки чесън, залейте със зехтин. След 10 дни престой на тъмно зехтинът е готов за ползавене. Подходящ е също така за паста и ястия със зрял боб.

И докато сме на темата, да поговорим и за оцета. Балсамико можете да приготвите по подобен начин. Необходим ви е силен оцет, за предпочитане ябълков. Най-разпространена е комбинацията с чесън:

Ароматиизиран чеснов оцет:

Продукти:

1/2 кг. чесън на глави
1/2 л. силен оцет 6-7%
1 ч.л. кафява захар или мед
подправки

Обелените скилидки нарязваме на много тънки филийки и ги натъпкваме в еднолитрова  бутилка с по-голям отвор  и доливаме с приготвения оцет. Изсипваме и кафявата захар / мед/. Добре е оцетът да е загрят до 35-40 градуса.Количеството чесън в бутилката трябва да бъде не по-малко от 2/3 от бутилката.

Оставяме да престои на тъмно за две седмици, след което го прецеждаме през много ситна  цедка, за да елиминираме евентуални утайки.

Като подправки за ароматизиране можете да използвате :

пресен магданоз, пресен копър, копър, който вече е цъфнал, босилек - пресен или сушен, сдминдух - семена, настърган пресен джинджифил, сушен джоджен, настъргана на едро ренде целина - корен, целина - пресни листа, настърган на едро пащърнак, настърган или нарязан на тънки пластинки хрян, едросмлян лют червен пипер, леко стрити кимион, бахар, черен пипер, бял пипер, канела, карамфил, естрагон. Количествата определяме опитно, като се водим от идеята, че от по-силноароматните подправки (карамфил, например) слагаме по-малко количество. Разбира се, количеството, особено от пресните зелени подправки трябва да бъде достатъчно голямо, за да получим силно концентриран извлек.
Към всички тези извлеци може да бъде добавен светъл соев сос (проверявайте дали се съчетават ароматите) с цел осоляване или известно количество сол.
Към острите подправки като лют червен пипер, черен и бял пипер, хрян добавяме малко по-голямо количество кафява захар или мед.

Така приготвения оцет, можете да използвате освен за салати и за марината на пилешко месо и дивеч.

Успех!