Българската риба – сред най-чистите в Европа

Мисия Варна

27-04-2012, 15:32

Снимка:

iara.government.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Първото по рода си проучване на качеството и безопасността на рибните продукти в България установи, че родната риба не просто не е замърсена, а че има едни от най-добрите показатели в Европа

Рибата по българското Черноморие е сред най-слабо засегнатите от глобално замърсяване в следствие на човешката дейност в Европа.

Това  показа първото по рода си изследване в България на качеството на рибните ни продукти. В него са влезли десетте най-популярни риби на родния пазар. Те са проверени за нивата на тежки метали, на полихлорирани бифенили и хлороорганични пестициди. Изследвани са три места - Варна, Северното Черноморие около нос Калиакра и Южното Черноморие около Бургас. Получените данни са показали, че нивата на изследваните вредни вещества в месото и костите на рибата са сред най-ниските в Европа.

Досега подобно изследване в България не е правено, обясни доц. Мона Станчева, ръководител катедра "Химия" в Медицинския университет във Варна. Проучването е от особено значение, защото е необходимо да знаем какво е качеството на рибата, която ядем, обясни тя. В допълнение – качеството на морските продукти е косвен индикатор за замърсяването на морето.

Проучването „Безопасност и хранителна стойност на черноморските риби“  обхаваща периода 2008-2010 г. и е финансирано от Министерството на науката и образованието.