Избрани Новини
Българската риба – сред най-чистите в Европа
Първото по рода си проучване на качеството и безопасността на рибните продукти в България установи, че родната риба не просто не е замърсена, а че има едни от най-добрите показатели в Европа
Това показа първото по рода си изследване в България на качеството на рибните ни продукти. В него са влезли десетте най-популярни риби на родния пазар. Те са проверени за нивата на тежки метали, на полихлорирани бифенили и хлороорганични пестициди. Изследвани са три места - Варна, Северното Черноморие около нос Калиакра и Южното Черноморие около Бургас. Получените данни са показали, че нивата на изследваните вредни вещества в месото и костите на рибата са сред най-ниските в Европа.
Досега подобно изследване в България не е правено, обясни доц. Мона Станчева, ръководител катедра "Химия" в Медицинския университет във Варна. Проучването е от особено значение, защото е необходимо да знаем какво е качеството на рибата, която ядем, обясни тя. В допълнение – качеството на морските продукти е косвен индикатор за замърсяването на морето.
Проучването „Безопасност и хранителна стойност на черноморските риби“ обхаваща периода 2008-2010 г. и е финансирано от Министерството на науката и образованието.