Избирате вино? Питайте Ханес Перфлер!

Варна Лайф

30-04-2012, 12:31

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Откъде идва хубавото вино? Има ли вече еко-гаранции за еликсирите? Защо поскъпват френските вина? Само червено вино ли се произвежда в Испания? Защо италианците опровергаха поговорката "на баир лозе...."?

Ако се чудите кой в България пие най-добрите италиански и испански вина, то отговорът е много лесен: певицата Марияна Попова.

Причината -  съпругът й  Ханес Перфлер е наследствен сомелиер от Италия, роден в областта Мерано, Южен Тирол, притежава в София шикозен винен клуб, а на визитката му стои надпис “wine ambassador” – посланик на виното, което може би най-точно описва неговата страст и професия.
Марияна Попова, 36-годишният италианец и колегата му вносител на италиански вина Калоян Кавръков бяха гости на поредната винена гурме вечеря в ресторант „Вила Рома” във Варна.  
Двамата предварително бяха подбрали четири вида бутикови вина според специално подготвеното меню на майстора-готвач.
Началото беше дадено с шампанизираното, леко и приятно Rose`Maschio Spumante, придружаващо първото ястие – тартар от сьомга.
Интересна бе втората стъпка с испанското бяло вино Sauvignon Blank Jose`Pariente от Руеда поднесено с киш от спанак и прясно маскарпоне. За него Ханес и Калоян споделиха, че цветът му на бъз е класически разпознаваем. Отбелязан бе фактът, че виното е от 2009 г., което според приетите стандарти е старо вино, а белите вина трябва да бъдат млади вина. В случая поднесеният Совиньон Блан обаче спада към т.нар. минерални вина, които стават все по-добри с отлежаването. Произходът на това бяло вино е от изба, която произвежда най-голямото количество минерални вина в света и където се канят дегустатори, даващи оценка над 90 точки дори на бели вина произведени през 1996-1998 г., чиято цена минава 100 евро на бутилка. Друг любопитен детайл е, че виното от област, в която се произвеждат само бели вина. Въпреки факта, че Испания е известна като производителка предимно на червени еликсири.
Силен интерес предизвика италианското Каберне от Марема, Южна Тоскана, поднесено с основното ястие (Талята от телешко бонфиле с балсамова редукция върху легло от рукола). За него Ханес Перфлер и Калоян Кавръков  разказаха, че произходът му е от сравнително малка изба, където се произвеждат само 3 вида червени вина - общо 78 000 бутилки годишно. Собственикът на избата притежава над 5000 декара, но виното се произвежда на територия от само 120 декара. Необработваемата земя около лозарските масиви служи като естествена защита от всякакви потенциални замърсители. В този смисъл Ханес Перфлер допълни, че е недопустимо да се произвежда вино от лозови масиви, разположени край пътища и магистрали – практика, която той с изумление наблюдавал в България.
Червеното вино Каберне от Марема е сертифициарно биодинамично вино. До скоро в ЕС е имало сертифициране само на грозде, но от тази година съществува сертифициране, според което дадено вино може да бъде официално определено като биологично. Това означава, че виното няма химична обработка и неговото производство е подчинено на т.нар. биодинамика – на натуралните процеси в природата (лунни цикли, подходящи периоди за поливане и др.)
За десерта беше подбран Мускат от Сицилия, доста по-различен от българския мускат.  Италианският адаш на нашето бяло вино е основа за производство преди всичко на десертни, класически вина.
Интересни за гостите бяха изнесените факти за световната винена търговия, според които Франция заема половината от световния пазар, следвана от вината от Новия свят, но според него: „тази мода ще отшуми, защото тези вина нямат специфика, нямат тероар, нямат нищо, над което да се разсъждава”. Сомелиерите споделиха, че въпреки кризата, Франция държи на всички пазари по света изключителни високи цени на своите шампанизирани вина. Причина за това е щурмът на китайските потребители, луднали по френските вина. Този балон обаче скоро ще се пукне, коментира Кавърков. Огромното търсене влияе зле на качеството, а новите потребители не са в състояние да го контролират: В Китай все още няма култура на пиене, богатият китаец отива в ресторант и поръчва най-скъпото вино, обрисува картинката търговецът.
Виното е дар от боговете. То внася хармония в кулинарните преживявания и общуването на хората. Не случайно „Вила Рома”  ще направи ежемесечна традиция гостуването на Ханес и Калоян – приятна новина за всички ценители на добрата кухня и хубавото вино.