Министерствата измислят абсурдни пречки пред по-доброто обслужване

Новините

02-05-2012, 07:23

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

В списъка се оказаха част от шумно прокламираните решения за закриване на ненужни държавни структури

Ведомствата са бламирали голяма част от първоначално предложените мерки за административна реформа,

става ясно от приетия от кабинета отчет за изпълнението на общо 572 мерки за оптимизация на работата на администрацията, пише „Сега”. Тромавият план, включващ купища регулярни дейности на министерствата и забавени с години обещания, бе отчетен като успешен със 72.7% изпълнени мерки и други 22.4% в процес на изпълнение. Едва 4.9% от идеите са в графа неизпълнени, и то с добро алиби - те вече се приемат за нецелесъобразни и вредни.

В този списък се оказаха част от шумно прокламираните решения за закриване на ненужни държавни структури. Две звена е отказало да закрие просветното министерство - центъра за информационно осигуряване на образованието, в който работят 11 служители и звеното за оперативно и финансово осигуряване на организационните структури, което щяло да се премахне след евентуално приемане на проектозакона за училищно образование. Екипът на Мирослав Найденов вече втора година не успява да преобразува агенцията за борба с градушките в търговско дружество, което да не разчита на бюджета.

МВР, което по традиция остава извън всякакви опити за административна реформа, е обявило за нецелесъобразни 2 от общо 6 предложени мерки. Според хората на Цветан Цветанов е невъзможно МВР да започне да приема по електронен път заявления за издаване на лицензи за частна охранителна дейност и за търговия с взривни вещества и оръжия. От дадените от МВР обяснения става ясно, че силовото ведомство е далеч и от преминаването към електронни услуги, и от системния подход в борбата с престъпността.

Социалното министерство още не е успяло да осигури достъп на второстепенните си разпоредители до данните на служебните регистри в НАП, НОИ, Агенцията по заетостта, ГРАО, МВР, просветното министерство, МОМН, МЗ, МЗХ, МРРБ, МП, общинските администрации, съдилищата. За обмена на данни има предоставени европейски средства, но крайният срок от 31 декември 2010 г. се отлага за октомври 2013-а, става ясно от сайта на ОП "Човешки ресурси". Сред най-скандалните компромиси при управлението на ГЕРБ бе отказът на министерствата да преработят в законовия срок таксите за бизнeса, така че те да покриват само разходите по извършване на услугата. Това трябваше да е факт от 1 януари 2012-а, но така и не се случи.