3 май: Пролетна паста

Архив Варна

02-05-2012, 16:19

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Предписанията за деня ограничават доста избора на продукти, но пък ни дават възможност да акцентираме само върху полезните храни.

Когато Луната преминава през зодиакалния знак Везни, е желателно да се избягва консумацията на  сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние.

Луната във Везни не обича също така пържени, пикантни и екзотични храни. Захарта също следва да се избягва. Пълноценно се усвоява натриевия фосфат, който подпомага поддържането на киселинно-алкалния баланс на организма и облекчава извеждането на шлаките. Подходящи продукти са граха, спанака, аспержите,морковите,цвеклото и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и жито. Везни поддържа и хормоналния баланс на организма, поради което през периода е желателно да консумираме повече храни богати на йод-морски продукти и тиква.

12 лунен ден. Днес консумацията на месо, алкохол, никотин и всички храни, които традиционно възприемаме като вредни, имат силно негативно въздействие върху организма. Не бива да се ядат също така риба и яйца. Особено силно това касае занимаващите се с духовни практики – информацията, възприета от клетките ви по време на духовните упражнения, може да бъде заличена и ще трябва да започнете всичко отначало. Не трябва обаче да гладувате днес. Полезни са ядките, най-вече орехите, растителните масла и плодове и зеленчуци, съдържащи повече вода, плодовете с изключение на ябълките.

Предписанията за деня ограничават доста избора на продукти, но пък ни дават възможност да акцентираме само върху полезните храни. Спанака и граха са сред най-пълноценните зеленчуци затова ще се концунтрираме върху тях. Ще ги комбинираме с паста за да осигурим пълноценен енергиен потенциал за организма. а и така можем да добавим ядките, чието присъствие в менюто днес е повече от пожелателно

Пролетна Паста със спанак и грах

Необходими продукти:

1 пакет пълнозърнести спагети или макарони (400-500 г)
6-8 стръка спанак- листата
2 домата
200 г грах от консерва
1 1/2 ч.л. риган
1 скилидка чесън
3 с.л. ябълков оцет
2 с.л. мед
2 с.л. дижонска горчица
2 с.л. извара
1 с.л. нарязани печени бадеми

Начин на приготвяне:

Нарязъните на кубчета домати се задуават с малко мазнина.Отделно задушаваме за няколко минути спанака и граха, докато им изври водата.

В голяма купа се смесват оцет, мед, горчица, извара, риган и чесън, и се разбърва добре.

В голяма тенджера с вряща вода се приготвят спагетите / макароните според указанията на опаковката. След като се изцедят се поставят в купата и се разбъркват.

Отгоре се заливат с нарязаните на кубчета домати,спанака и граха. Преди да поднесем поръсваме с бадемите. Ако желаете можете да добавите и други ядки според вкуса си.

Добър Апетит!