4 май : Сьомгова пъстърва с фрикасе от грах и топъл дресинг

Архив Варна

03-05-2012, 13:49

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Това е ден за кулинарни открития. Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Всички рибни и морски продукти са изключително полезни.

Когато Луната преминава през зодиакалния знак Везни, е желателно да се избягва консумацията на  сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние.

Луната във Везни не обича също така пържени, пикантни и екзотични храни. Захарта също следва да се избягва. Пълноценно се усвоява натриевия фосфат, който подпомага поддържането на киселинно-алкалния баланс на организма и облекчава извеждането на шлаките. Подходящи продукти са граха, спанака, аспержите,морковите,цвеклото и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и жито. Везни поддържа и хормоналния баланс на организма, поради което през периода е желателно да консумираме повече храни богати на йод-морски продукти и тиква.

13 лунен ден. Днес можете да опитате екзотични, нетрадиционни и необичайни за вас храни, да изпробвате нови  рецепти. Това е ден за кулинарни открития. Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Всички рибни и морски продукти са изключително полезни. Зеленчуците приемайте след топлинна преработка под формата на крем супи и каши, а суровите - под формата на прясно изцедени сокове. Пречистването на организма чрез гладуване и провеждането на диети заплашва здравето ви и едва ли ще доведе до желания резултат. В този ден полезните вещества се усвояват най-пълноценно от организма.

Ето една прекрасна възможност да разгърнем кулинарните си умения. Естествено след като имаме двойно подчертаване на рибните и морски продукти ще ги използваме за основа на днешното меню.

Сьомгова пъстърва с фрикасе от грах и топъл дресинг

Продукти   

4 филета от сьомгова пъстърва, всяко по около 150 г
25 г краве масло
1 лимон, разполовен

-За фрикасето

1 с.л зехтин
350 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
голяма щипка червен пипер
125 г зеленчуков бульон
150 г сварен грах

-За топлия дресинг с каперси

3 л зехтин
2 с.л каперси, отцедени
1 глава червен лук, ситно накълцана
1 с.л червен винен оцет
малка връзка естрагон, накълцан

Приготвяне

Започваме с дресинга. Загрейте 1 с.л. от зехтина в малка тенджерка и задушете каперсите и лука за 3 мин, докато омекнат. Залейте с оцета, изчакайте да заври и дръпнете от огъня. Добавете останалия зехтин и тароса и оставете дресинга да поеме ароматите.

За фрикасето загрейте зехтина и добавете картофите заедно с червения пипер и ги запържете за 5 мин, като разбърквате периодично, докато кубчетата започнат да потъмняват по ръбовете. Залейте с пилешкия бульон, усилете огъня и варете 8-10 мин, докато почти всичката течност се изпари и картофите омекнат. Добавете граха и варете още 2 мин, докато и той се затопли добре. Оставете фрикасето настрана.

С остър нож набраздете кожата на рибните филета с плитки, успоредни разрези на около 1 см един от друг. Поръсете щедро с морска сол и черен пипер.
Намажете с маслото тиган с незалепващо покритие и когато се загрее, внимателно сложете филетата с кожата надолу. Печете на умерен огън около 8 мин, докато кожата стане хрупкава и златиста, а месото промени цвета си почти до обратната повърхност. Внимателно обърнете филетата и изстискайте отгоре сока от половината лимон. Печете още 1 мин, като периодично заливате рибата със сока от тигана. Дръпнете тигана от огъня, но оставете филетата в него.

Поднасяме пъстървата заедно с фрикасето и купичка дресинг.

Чудесно допълнение към ястието е салата от краставици с копър и чесън.

Добър апетит!