9 май : Кюфтенца от леща с орехи

Архив Варна

08-05-2012, 13:21

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Обезателно се вслушайте в нуждите и желанията на организма си - сега той може да ви насочи към храна, която обичайно не присъства в менюто ви.

Луната в Козирог активизира земната стихия и  процесите, свързани с растежа, възпроизводството и регенерирането на тъканите и скелета.

Метаболизмът е забавен и това може да създаде здравословни проблеми, поради което е нужно да увеличим физическата активност. Желателно е да се избягва преяждането и обилната храна. Подтиснати са функциите на черният дроб и жлъчката.Организмът се нуждае от повече калциев фосфат-сол,който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.  Храни богати на калциев фосфат и подходящи за консумация:
Зеленчуци – броколи, карфиол,царевица, картофи, зеле, целина, патладжан, аспержи
Месни продукти – постно месо, агнешко месо
Течности – преварена или минерална вода, която не съдържа хлор
Бобови продукти – леща, грах
Тестени и зърнени изделия – паста, пълноърнест хляб, бял хляб, всички зърна и кълновете им
Млечни продукти – мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал
Плодове – цитросови плодове, смокини, пъпеши, дюли, сушени сливи и боровинки
Ядки – орехи
Подправки – мента, салвия, джинжифил, кориандър
18 лунен ден. Днес в менюто ви задължително трябва да присъстват ядки и най-вече орехи. Можете също да консумирате не мазно месо в малки количества. Обезателно се вслушайте в нуждите и желанията на организма си - сега той може да ви насочи към храна, която обичайно не присъства в менюто ви. Ако това се случи, задължително го вземете под внимание. Алкохолът е категорично забранен.

Кюфтенца от леща с орехи

Необходими продукти

3 ч.ч. леща
1 средна глава лук, накълцана на дребно
1 ч.ч. хлебни трохи
1 с.л. пресен магданоз, накълцан
3 яйца
1 ч.ч. много ситно накълцани запечени лешници или орехи
1/2 ч.л. суха мащерка, стрита
1 ч.л. сух босилек, стрит
1 1/2 ч.л. сол
черен пипер на вкус
1-2 с.л. олио

Приготвяне

Сварете лещата във вода според инструкциите на опаковката. Отцедете и оставете да изстине.

Смесете лещата, лука, хлебните трохи, магданоза, яйцата и ядките и разбъркайте. Прибавете и мащерката, босилека, солта и черния пипер и разбъркайте отново. Оформете кюфтета от получената смес.
В голям тиган на среден огън загрейте мазнината. Запържете кюфтета до златисто-кафяво.  Готовите кюфтета оставете да се отцедят върху салфетка преди да сервирате. Подходящо е да ги поднесем с млечен сос и свежа салата.