Наръчник за оцеляване за абитуриенти и техните родители

Животът

08-05-2012, 16:20

Снимка:

sofia photo agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Как да изкараме абитуриентския бал безпроблемно? Съвети за родители и аитуриенти

Как да прекараме абутириентската си без да катастрофираме или да имаме неприятности с властта.

Месец май е изпъленен с произшествия по пътищата най-вече покрай абитуриентските балове. Най-честите нарушения са: шофиране с превишена скорост и извършване на опасни маневри, отнемане на предимство, минаване на червено, пътници подаващи се от врати, прозорци и люкове, возене на повече пътници от капацитета на автомобила, шофиране без книжка или в нетрезво състояние, светене и свирене с клаксони и аудио устройства, агресивно поведение към пешефодци и други участници в движението.

Най-много произшествия стават в нощните и ранните сутрешни часове след абитуриентските, предупреждават полицаите.

Ако искате да си изкарате бала си добре и без произшествия, ви предлагаме:

Препоръки за абитуриенти за безпроблемни празници.

  1. Приповдигнатото настроение е разбираемо и логично в деня на бала, но не бива да се поддавате на него, защото то води до загуба на предпазливост и еуфория, която може да навреди на трезвата преценка на шофьора ви.
  2. Балният ден и предхождащите го изпращания у дома и пред училището са съпроводени с неизбежната консумация на алкохол, която води до вземане на „смели“ решения, като подаване през прозорци и размахване на бутилки извън автомобила. Бъдете разумни и спрете себе си и приятелите си преди да е станало късно.
  3. Ако някой от компанията ви е пийнал повече, потърсете съдействие от компанията ви за да му помогнете или да го усмирите да не прави неразумни неща.
  4. Подгответе си трезвен шофьор за балната вечер и резервен, ако първия се окаже със слаби нерви.
  5. Пригответе си роднина или близък човек извън класа ви, на когото може да разчитате при проблемни ситуации и не се срамувайте да търсите помощ.
  6. Не се качвайте при хора, които са пили. Не се знае колко трезвен ще е шофьора ви или другите шофьори по пътя.
  7. Избягвайте оферти за "афтърпартита" и продължаване на купона в други заведения, къщи, хижи или дискотеки. „Не се качвай при непознати“ – е закон който важи за малки и големи.
  8. Ако шофьора ви все пак е трезвен, но реши да се прави на голям майстор зад волана, не му позволявайте.
  9. Ако вие шофирате, не се движете в колона с останалите абитуриентски коли. Опасността идва от предизвикателствата за състезаване между колите, също и от възможността за внезапно спиране на предните коли. Не се водете по примера на другите шофьори.

 

Препоръки за родители за безпроблемни празници

 

  1. Въпреки ангажиментите при организирането на изпращането на вашите деца, отделете внимание на сигурността на абитуриента и тези, които го съпровождат.
  2. Дори да имат книжка, препоръчително е абитуриентите да не шофират, защото изкушението е прекалено голямо. Най-добре е родителят или някой близък или роднина да кара абитуриента.
  3. Предупредете вашия абитуриент за опасностите съпъстващи баловете – проблеми с пияни шофьори, прекаляване с алкохола и вземане на спонтанни решения, дори едно припомняне за безопасния секс не е излишно.
  4. Помолете абитуриента си да не изключва телефона си и поддържайте периодично връзка с него. Бъдете готови да се намесите и при нужда потърсете съдействие от полицията – тел 166.
  5. Не прекалявайте с алкохола по време на тържеството по изпращането. Съветите на един пиян родител не тежат толкова, колкото на трезвия.
  6. Предупредете шофьора на абитуриента ви за засиления полицейски контрол по време на абитуриентските балове, за зачестения брой злополуки и видеокамерите, които вече са почти навсякъде.

 Приятни празници!