10 май : Пролетно руло с картофи

Архив Варна

09-05-2012, 16:55

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Бъдете внимателни – дори храни с доказан произход могат да ви повлияят зле, ако ги консумирате в лошо настроение и конфликтна среда.

Луната в Козирог активизира земната стихия и  процесите, свързани с растежа, възпроизводството и регенерирането на тъканите и скелета.

Метаболизмът е забавен и това може да създаде здравословни проблеми, поради което е нужно да увеличим физическата активност. Желателно е да се избягва преяждането и обилната храна. Подтиснати са функциите на черният дроб и жлъчката.Организмът се нуждае от повече калциев фосфат-сол,който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.  Храни богати на калциев фосфат и подходящи за консумация:
Зеленчуци – броколи, карфиол,царевица, картофи, зеле, целина, патладжан, аспержи
Месни продукти – постно месо, агнешко месо
Течности – преварена или минерална вода, която не съдържа хлор
Бобови продукти – леща, грах
Тестени и зърнени изделия – паста, пълноърнест хляб, бял хляб, всички зърна и кълновете им
Млечни продукти – мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал
Плодове – цитросови плодове, смокини, пъпеши, дюли, сушени сливи и боровинки
Ядки – орехи
Подправки – мента, салвия, джинжифил, кориандър
19 лунен ден. Един от най-опасните дни през месеца, нанасящ преки поражанения върху организма. Възможни са хранителни натравяния. Бъдете внимателни – дори храни с доказан произход могат да ви повлияят зле, ако ги консумирате в лошо настроение и конфликтна среда. Полезно е провеждането на еднодневна разтоварваща диета.Яжте само продукти с кръгла форма-картофи, ряпа, цвеко, диня и др. и избягвайте тези с продълговати форми като моркови и краставици.

Днес менюто трябва да по-аскетично, по възможност вегетарианско и без екзотични експперименти, тъй като организмът може да реагира зле на тях. Ето една съвсем простичка пролетна рецепта.

Постно картофено руло

Необходими продукти   

1 кг картофи
3-4 стръка пресен червен лук (глава стар лук)
1-2 стръка пресен чесън (2-3 скилидки стар чесън)
2-3 шепи зелени листа по избор (спанак, лапад)
няколко розички карфиол ии броколи (може и замразени или от консерва)
3-4 бр. маслини
2-3 с.л. грах от консерва
листенца джоджен
4-5 с.л. олио
сол, черен пипер, щипка индийско орехче
галета

Начин на приготвяне

Добре измитите необелени картофи се сваряват. Докато картофите са още горещи се обелват и смачкват с преса за картофи. Овкусяват се със сол и индийско орехче. Нарязаните червен лук, чесън и зеленини се задушават в част от сгорещеното олио под капак за няколко минути, само колкото да омекнат и намаляват обема си. Готовата смес е 1 - 1 и 1/2 ч.ч. Отстраняват се от огъня и след като сместа се поохлади, се овкусява със сол, ситно нарязани листенца джоджен и по желание с черен пипер. Смесва се с картофите.
В продълговата форма за кекс се застила хартия за печене, намаслява се и се поръсва обилно с галета. Поставя се половината от приготвената смес, нареждат се останалите продукти-граха, розичките карфил/броколи и се закрива с втората половина от сместа. Изравнява се, намазва се с олио и се поръсва с галета. Пече се в предварително загрята силна фурна – около 250 С. След петнадесетина минути се намалява на 200 С. Нарязва се на филии след като изстине.

Добър апетит!