Държавата плаща прескъпо на консултанти за провалени реформи

Новините

10-05-2012, 07:02

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Най-много пари ще бъдат заделени за експертиза по оперативна програма "Транспорт" - 4 млн. евро

За пореден път държавата ще прибегне до скъпи чужди консултанти, които да спасят провалени или забавени от администрацията реформи, алармира „Сега”.

За експертиза на Световната банка в три от оперативните програми ще бъдат отпуснати 13.7 млн. лв., реши на вчерашното си заседание кабинетът. Това е първото решение за използване на консултанти на СБ по оперативните програми след сключеното в началото на т.г. споразумение с финансовата институция и Европейската инвестиционна банка, а дейностите дублират несъстояли се или частично изпълнени обещания.

Най-много пари ще бъдат заделени за експертиза по оперативна програма "Транспорт" - 4 млн. евро. Поредните милиони ще бъдат налети и в стратегията за водния сектор. Проектът на стратегия до 2035 г. бе представен т.г. и търпи много критики заради предвиденото окрупняване на ВиК дружества и липсата на яснота откъде ще дойдат средствата за необходимите инвестиции - между 13 млрд. и 43 млрд. лв. За да поправи стратегията, Световната банка ще получи общо 1.7 млн. евро. 1.3 млн. евро ще струват консултантските услуги на СБ в областта на иновациите. С парите ще се окаже подкрепа за изготвянето на нова стратегия за иновации (608 хил. евро) и за идентифицирането на мерки за внедряване на иновациите, които да залегнат в бъдещия програмен период по еврофондовете 2014-2020. Пари ще отидат и за изготвяне на план за предоставяне на услуги по внедряване на иновациите (146 хил. евро), и за идентифицирането на големи проекти, които да се финансират от ЕС. И в този случай стратегията ще се размине със законодателната воля на кабинета - проектозаконът за иновациите е готов и е на етап публично обсъждане.