Закопчаха Таки в Дубай

Новините

11-05-2012, 06:26

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Агенти на Интерпол закопчали наркобарона Таки в луксозен апартамент в Дубай.

„Монитор” пише, че соченият за един от най-големите наркоиграчи у нас Христофорос Аманатидис-Таки, който се издирваше под дърво и камък последните 3 години, беше арестуван в Дубай.

Агенти на Интерпол закопчали заподозрения в луксозен апартамент в сряда вечерта. Очаква се Таки да бъде предаден на българските власти до месец. Тъй като страната ни няма договорка за предаване на арестанти с арабското емирство, процедурата по връщането ще е доста тромава. Обвинители от Софийската градска прокуратура трябва да изпратят делото до колегите си в Дубай, след което дубайски съд да реши дали разрешава, или отказва връщането на Таки у нас. Едва тогава може да бъде сформирана делегация от България, която да отиде да го прибере.В нея трябва да влиза прокурор от Върховната касационна прокуратура, обвинител от Софийската градска прокуратура, дипломат от външно министерство, както и полицаи и служители от Съдебна охрана. Те имат право да отидат до бюрото на Интерпол в Дубай и да го отведат оттам.

От декември 2008 г. българската държава издаде европейска заповед за арест срещу сочения за наркобос Таки. В началото на юни 2009 г. прокуратурата му повдигна задочно обвинение, че с Христо Вартерян-Ицо Исуса са създали и ръководили организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Таки изчезна от България още преди да бъде обявен за издирване чрез Европол, като останаха съмнения, че предварително е знаел за готвената срещу него акция.