Шефове в истерия от фалшиви дипломи

Новините

12-05-2012, 11:36

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Монитор

Всичко от Автора

След случая с разкритата измама на шефката във фонд „Земеделие” Калина Илиева, всеки ден поне един шеф или фирма за подбор на персонал проверяват дали е легитимен документът за образование на техен кандидат

Българските работодатели са изпаднали в истерия от страх за фалшиви чужди дипломи за висше образовани, пише "Монитор".

След случая с разкритата измама на шефката във фонд „Земеделие” Калина Илиева, всеки ден поне един шеф или фирма за подбор на персонал проверяват дали е легитимен документът за образование на техен кандидат, сочат данни на Националния център за информация и документация (НАЦИД). “Първата тревога на работодателя е да разбере дали има пред себе си настина компетентен, завършил специалист”, обясни  Ваня Грашкина, директор на НАЦИД. Освен за достоверността на чуждестранната диплома шефовете търсят справка и за придобитата специалност, за това на какво съответства в българската практика.„Работодателят не може сам да се ориентира в това какви знания, умения и компетенции е придобил този човек“, поясни Грашкина.

От 2009 г. тази практика е задължителна сред шефовете, които наемат дипломирани висшисти в чужбина. От 2007 г. до 2011 г. 2128 заявленията за признаване на чужди дипломи за висше образование са били подадени у нас. Други над 37 000 нашенци са поискали дипломите им да бъдат признати в страни от ЕС за периода от 2007 г. до 2009 г. Германия, Великобритания, Испания и Турция са били най-желаните за професионална реализация страни на българските висшисти.