Избрани Новини
Неделя със средновековни сладки
13-05-2012, 12:00
Снимка:fatherdavidbirdosb.blogspot.com
Автор:ВИКТОР ЧУДИНОВ
Ако се чудите какви сладки да сготвите днес - ВарнаУтре.бг ви предлага две средновековни рецепти от 12-ти век.
През средните векове се е вярвало, че храната, освен всичко друго, има и лечебни свойства. Особено важен елемент в това са подправките, които имали различни свойства. Рецептите, които ще представим днес са характерни с това, че повдигат настроението и действат като афродизиак.
Източникът на днешните сладости е св. Хилдегард фон Бинген. Тя е живяла през 12-ти век и е била един изключителен за времето си човек. Има написани книги за музика, готвене, философия, медицина. Освен това е и първият човек описал женския оргазъм, но това е една друга тема. Ето и рецептите:
„Весели“ бисквитки
Настъргано индийско орехче – 45 г.
Настъргана канела – 45 г
Смлян карамфил – 10 г
Пшенично брашно – 1000 г
Кафява захар – 300 г
Краве масло . 300 г.
Яйца – 4 бр.
През средновековието не са имали познатите ни днес фино-смляни съставки. За по-автентично усещане препоръчваме да вземете цяло индийско орехче и канела на пръчки. Индийското орехче може да се настърже с обикновено кухненско ренде, а канелата – с нож.
Смесете подправките с брашното. Разбийте яйцата, след което омесете гъсто тесто. Добре е то да престои на студено за една нощ.
Тестото се разточва и нарязва на малки бисквити и се изпича за 5 до 8 мин при 180 гр.
Според св. Хилдегард тези бисквитки „ще смирят огорчението на сърцето и духа, притъпените сетива ще се разтворят, духът ще стане весел и всички вредни сокове ще намалеят.”
Сладки топчета от фурми
Продукти:
1 шепа фурми, без костилки
сокът на 1 лимон
2 с.л. бадеми (смляни)
2 с..л. бадеми (счукани)
2 с.л. сладко от дюли
1 ч.л. кора на лимон
щипка настърган пресен джинджифил
листа от бадеми
сусам
Фурмите се нарязват наситно и се оставят да престоят в лимоновия сок за няколко часа. Прибавят се бадемите, сладкото, кората от лимона и настъргания джинджифил. От сместа се правят топчета, които се увиват в бадемовите листа и после се овалват в сусам.