Половината плажове остават без спасители

Мисия Варна

14-05-2012, 08:09

Снимка:

АРХИВ/VARNAUTRE.BG

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Фирмите не са в състояние да избият високите концесионни такси и се отказват една по една.

Почти половината от плажовете на Черно море ще останат без спасители през лятото, 

сочи статистиката на търговете за концесия на плажните ивици, според която от общо 210 плажа 100 ще са без концесионер, алармира „Монитор”.
По Южното Черноморие близо половината от 110-те плажа остават без стопани през този сезон. Това на практика означава, че те няма да имат спасители и ще останат непочистени. Без стопани засега са около 45 от южните плажове. Фирмите не са в състояние да избият високите концесионни такси и се отказват една по една.
Плажният бизнес остава привлекателен само в най-големите курорти като Слънчев бряг, Несебър, Созопол и Приморско.

И край Варна масово плажовете ще са без спасители. Нито един кандидат не се яви за стопанин на последния търг за пет плажа в региона. Сред най-опасните остават двата плажа в кв. “Галата”, където традиционно се вадят удавници. Подводни скали, водовъртежи са едната част от реалната заплаха за живота на плажуващите там. Другата е активизирало се свлачище, което заплашва да затрупа любителите на по-отдалечените и далеч от шумната навалица плажове. Без стопанин, а оттам и без спасители и този сезон ще бъде плажната ивица на минералния открит басейн в курорта Свети Константин, както и традиционно нехаресваните от концесионери плажове на хижа “Черноморец”, “Фичоза”, “Хоризонт” в Долни чифлик и централният плаж в Бяла.

19 от плажните ивици по Добруджанското Черноморие остават без стопани това лято, съобщават от областната администрация на Добрич. Всичките девет плажа в община Шабла са без наемател. Пет от плажовете в община Каварна са отдадени под наем от областния управител, останалите девет са неохраняеми. Сред тях са шестте плажа в Русалка, Централен плаж – Каварна, както и плажът в местността Болата. Най-добре са уредени плажните ивици в община Балчик. Там само четири малки ивици остават неохраняем.