ГЕРБ маха всички допълнителни доходи на чиновниците

Новините

15-05-2012, 07:44

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Възнаграждение няма да получават и висшите ешелони - министри, зам.-министри, областни управители, шефове на агенции и държавни комисии

„Сега” съобщава, че управляващите смятат да премахнат всички допълнителни доходи на чиновниците-няма да получават гарантирано възнаграждение за участие в работни групи, съвети, одитни комитети и комисии.

Те ще се надяват приносът им да бъде забелязан при оценяването на служителите, което ще се случва четири пъти в годината. Възнаграждение няма да получават и висшите ешелони - министри, зам.-министри, областни управители, шефове на агенции и държавни комисии. Това гласят поредните промени в Закона за държавния служител и този за администрацията, публикувани за обществено обсъждане на сайта strategy.bg.

От преходните и заключителни разпоредби на проекта обаче става ясно, че ограничението съвсем не се изчерпва с комисиите за провеждане на концесионни процедури. Допълнителните възнаграждения ще отпаднат и за всички представители на администрацията в комисии за провеждане на процедури по обществени поръчки, без значение кой точно е възложителят - държава, община или друго задължено по закона лице.

Пари за работата си в комисиите по ЗОП ще получават само привлечените външни експерти, които не могат да са от администрацията. Пари вече няма да получават чиновниците в общинските комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. И без тези промени предложеният от Дянков модел за оценяване и израстване в администрацията се критикува заради големия субективизъм и широката ножица, които новите правила допускат между отделните чиновници.

Според последните промени в Закона за държавния служител чиновниците ще могат да взимат до 80% бонус над годишната си заплата в зависимост от показаните резултати. Субективизъм е възможен и при самото израстване в йерархията на администрацията, която се усложнява с много повече степени и нива. Забраната на гарантираното възнаграждение за допълнителен труд и липсата на обективна оценка могат съвсем да формализират работата на администрацията.

Държавата вече бе изправена пред подобна ситуация с липсата на чиновници, желаещи да я представляват в търговски дружества без право на заплащане. Стигна се дори до абсурдното решение един чиновник да представлява държавата в повече от 1 дружество, което впоследствие бе отменено. Забраната на допълнителните възнаграждения за висшия ешелон пък не решава основния проблем - липсата на регламент кой определя заплатите на шефове на агенции и комисии и как се атестират директорите им.