Българското здравеопазване пак е на дъното в Европа

Новините

16-05-2012, 07:43

Снимка:

уикипедиа

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Водим класацията за качествено здравеопазване отзад напред

България заема предпоследното, 33-то място в Европа

според индекса на европейския здравен потребител за 2012 г., представен вчера в Брюксел, съобщава „Сега”. Единствената по-недружелюбна за пациентите система е тази в Сърбия, а на първо място в Европа е Холандия. Нещо повече - лидерът в класацията има 872 от възможните 1000 точки, а България е с почти два пъти по-малко - 456.

Индексът на европейския здравен потребител се прави от 2005 г. и се смята за стандарт в измерването на здравеопазването. Той обхваща 42 показателя в областта на правата на пациента, достъпа до лечение, резултатите от него, превенцията на болести и достъпа до лекарства и се прави от шведския изследовател Анре Бьорнберг, който съчетава обществени статистики, анкети с пациенти и собствени проучвания.

В сравнение с предишното изследване - през 2009 г., България бележи напредък, тъй като преди 3 г. страната ни е била на последното, 33-о място. От друга страна обаче, през 2009 г. Сърбия не е участвала в индекса.


"1661 медикамента, за които касата трябва да плаща, са твърде много и трябва да се направи прочистване на реимбурсния списък", обяви управителят на НЗОК Пламен Цеков. "Може да направим една преоценка на качествата на медикаментите и да кажем кои да останат в тази листа, а пък след това да отидем на едно договаряне в касата", каза той. Според него сегашният механизъм на договаряне на цените на лекарствата с производителите ще претърпи съществена промяна, защото се е видяло, че има редица недостатъци. Според него преди 4-5 години касата е постигала много добри отстъпки, защото договарянето е било изнесено изцяло в НЗОК. В момента касата се съобразява с цени, определени от комисията по позитивния списък.