Къде изчезна пясъкът на Черно море

Мисия Варна

17-05-2012, 07:26

Снимка:

варнаутре

Автор:

в.Монитор

Всичко от Автора

Намаляват ли плажовете по българското черноморие

С всяка година и брегът по Черноморието, и плажната ивица се свиват и от години морето ръфа части от тях

,пише „Монитор”. Тежката зима тази година също оказа своето влияние. Поне една трета от пясъка по морето го няма, жалват се стопани на общини, курорти и плажове. Местни хора на юг обясняват, че всяка зима морето взема пясък, но напролет го връща. Тази зима обаче водната стихия е отнесла и буните, които спираха силните вълни и създаваха условия за нанос на пясък и образуване на плажни ивици.

От областната управа в Бургас коментираха, че се очаква проверка от МРРБ и там, където бъдат установени поражения на брегоукрепителните съоръжения и на самия бряг и заедно с това – драстични промени в размера на концесионните зони, ще бъдат задействани процедури за отпускане на средства за възстановяване на плажните ивици. Ако обаче концесионерите сами предприемат действия за възстановяване на пясъкa и увеличаване на плажната ивица, няма да видят помощи, стана ясно още.

Без концесионер засега са около 30 на сто от южните плажове и причината е, че стопаните не можели да избият концесионните такси.От общо 110 плажа в Бургаска област 33 са дадените на концесия, 30 са под наем, като още 2 процедури текат в момента, 12 са отдадени от областния управител, уточниха от областната администрация.

Морската стихия през февруари причини и  авария в тръбопровода за отпадните води в Равда. Водите започнаха да се изливат непречистени директно на плажа и в морето. Дигата, под която минава тръбата за битово-фекални води, е изровена и морето бе скъсало част от нея, казаха от общината в Несебър, преди да предприемат мерки. Те обаче не са генерални и на всички е известно, че станцията не отговаря на капацитета на туристическата база и хората, които ще я обитават това лято. Същото е положението на територията на община Созопол, въпреки че там се предприе частично удължаване на тръбата, за да бъдат изхвърляни отпадните води и фекалиите по-навътре в морето. Така че шок от непречистени води може да причини не само водната стихия, предупреждават еколозите.