Сесия 7 - ден втори: Пак под обсада (+)

Мисия Варна

17-05-2012, 10:19

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Екип на ВАРНАУТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Разширяват Макдрайв, след като ресторантът плати на общината 120 000 лв. за ползване на тротоарно право за следващите 10 години

Председателят Николай Апостолов даде старт на втория ден от Седмото пленарно заседание на Общинския съвет на Варна. Едва 37 от общо 51 избраници присъстват в залата.

Снежана Донева от коалиция "Синя Варна утре" предложив дневния ред да се включи и разглеждане на предложението на кмета за тригодишни договори за преместваемите обекти. Андрей Василев от Нашият град контрира, че това е грубо нарушаване на правилника. Той е направил предложение за цялостно изменение на наредбата за разполагане на преместваемите обекти
Аврам Тодоров (БСП): Ако налага нещо много спешно да го гласуваме...
Янко Станев предложи като точка 17 в дневния ред да влязат предложенията от комисията по туризъм и търговия.
С 26 гласа "за" това беше прието

9:35 Съветниците дадоха на "Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД" безвъзмездно да ползват имот общинска собственост на ул."Ген.Скобелев" 56.
Николай Апостолов; Тази сграда и в момента е предоставена на въпросната федерация. Хората са осигурили над 100 000 лева за ремонт - нещо, което Общината не е могла да си позволи. Предложението беше прието с 34 "за"

9:50 Съветниците гласуват "Паркинги и гаражи" безвъзмездно да ползват имот частна общинска собственост на ул."Ал.Рачински"29 за срок от пет години. Андрей Василев предложи да се включи и текст, че нямат право да го преотдават.
Николай Недков от ДСБ попита: Защо безвъзмездно, Общината постоянно става дарител на някого?
Валентина Софрониева, председател на комисията по стобственост: Има предложение на кмета, не мога да го коментирам. Предложението получи едва 24 "за". То беше прегласувано без предложението на Василев, но пак не се прие.

Вчера заседанието беше прекаретно в 17 часа точно преди разглеждане на проекто решенията от комисията по "Собственост и стопанство". През целия ден в залата присъстваха родители и учители от ОУ "Захари Стоянов", които с плакати протестираха срещу разпределението на общата сграда с Математическата гимназия, което трябва да бъде гласувано от Общинския съвет. Агитката така и не дочака важната за децата им точка от дневния и ред и днес отново е в залата.

10:00 Започват дебатите за многофункционалната зала на Математическата гимназия и за ползването на класните стаи в спорната сграда с училище "Захари Стоянов" 

Иван Луков от името на групата на ГЕРБ предлага да се възложи на кмета да проучи възможността чрез публично частно партньорство да бъде изградена сграда за нуждите на ОУ "Захари Стоянов" или да се надстрои сега съществуващата.  
Павел Христов (ГЕРБ): Нито ОбС, нито администрацията са спирали да търсят решение.
Славчо Славов (ГЕРБ): Приветствам предложението. Има възмоност да се направят допълнителни крила там където сега е физкултурният салон.
Ивайло Бояджиев: За да не се чака още четири години предлагам да се конкретизира времево - със срок до септември. Не да бъде застроено, а да има дотогава решение на администрацията
Коста Базитов (зам.-кмет по образованието): Предложението на администрацията е на Математическата гимназия да се даде безвъзмездно за управление "Многофункционална сграда" за срок от 10 години.
Благомира Александрова (Новото време): Идеите да се случат тези неща са много хубави (има в предвид да се строи нова сграда или да се направи пристройка). Имам обаче притеснение, че това няма да се случи скоро. Предлагам многофункционалната сграда да бъде разделена 50 на 50.
Едва "4" съветници гласуваха "за" предложението й.

10:30 С гласуване на първоначалното предложение съветниците дадоха на МГ многофункционалната сграда. Възложиха на администрацията да предприеме действия в срок до септември за Публично-частно партньорство за строителство на нова сграда за нуждите на ОУ "Захари Стоянов" или пристройка на съществуващата.

10:40 Дебатът за сградата на МГ-то продължава с обсъждане на разпределението на класните стаи и кабинетите.
Желез Железов (СДС): Няма нужда да се прави това ново разпределение. Трябва да се разпредели по равно. Нуждите на ОУ не са намалели. Последните години доста се застрои кварталът и има много жители. Предлагам да си остане старото разпределение - 50 на 50. Ръкопляскаха му, както и на Благомира Александрова преди малко.

Базитов: Г-н Железов, приятно ми е. Търсихте ръкопляскания и го получихте. Миналата година спорзумението беше 62 към 38 на база подписан протокол за споразумение. Сега се предлагат още 4 стаи само за ОУ. Вие четете лозунги, а не познавате документите. 800 ученици има в ОУ, а в МГ са 1200, направете сметка как трябва да се използва базата. 50 на 50 не съответства нито на паралелките, нито на броя на учениците. Има още 5 училища, които съвместяват сгради. Не Ви познавам, но нека се срещнем и ще ви дам точна информация и за двете училища и то без емоции.
Павел Христов предложи прекратяване на дебатите. Протестиращите искаха да се изкажат, но съветниците изобщо не подложиха на гласуване тази възможност. С 35 "за" съветът прие предложеното разпределение за ползване на базата.
Ивайло Митковски (ДСБ) - обяснение на отрицателен вот: Проблемът е в администрацията, а не в ОбС. Те нямаха желанието да решат проблема, преди ножът да е опрял до кокала.

След решението протестиращите родители събраха плакатите си и напуснаха залата.

11:00 Паркингът на Окръжна болница официално влезе в активите на лечебницата. Съветниците взеха решение да прекратят правото на ползване, учредено на „Паркинги и гаражи“ върху имота и да го предоставят за безвъзмездно ползване за срок от 10 години на Окръжна болница. Специлано за гласуването на решението в залата дойде депутатът от ГЕРБ и хирург в Окръжна д-р Красимир Петров. 

11:20 Макдрайв да получи правото да ползва тротоарно право срещу 120 000 лв. без ДДС за следващите 10 години, обсъждат съветниците. Според Петър Липчев от "Промяна за Варна" обаче ако се пресметнат парите за годините идвали по 50 ст. на квадрат. Андрей Василев от "Нашия град" пък предложи в решението да се запише изрично, че мястото няма да се ползва за платен паркинг. Павел Христов от ГЕРБ уточни, че паркинга на Макдрайв в момента се ползва като платен паркинг за хората, които не са клиенти на заведението. Съветниците приеха предложението за наем от 120 000 лв. В него допълниха и предложението на Василев паркинга да се ползва безплатно от всички. 

12:00 Съветниците гласуват прекратяване на съсобственост и одобряване на пазарни оценки.

12:30 Още една точка за Макдоналдс разглеждат съветниците. Предложението заведението да получи право да вдигне пристройка към Макдрайв предизвика дебат. Ивайло Бояджиев предложи точката да се оттегли. Петър Липчев пък поиска да се обвърже с предишното решение и докато Макдоналдс не си платят 120-те хиляди лева, да не получават право на строеж. В крайна сметка ресторантът на ъгъла на бул. "Владислав Варненчик" ще започне да се разширява едва след като си плати дължимото на общината за следващите 10 години.

13:08 Съветниците рискуват да изпаднат в хипогликемия, заради отлагането на обедната почивка. Ивайло Бояджиев обяснява отрицателен вот за решението за разширяване на гробищния парк в Каменар.

Обедната почивка на съветниците ще продължи до 14 часа. В следобедните часове ще продължат точките от "Собственост и стопанство", както и разглеждането на предложенията за ликвидация на общинските дружества "Жилфонд" и "Дезинфекционна станция" и създаването на предприятия със същите функции на подчинение на кмета.

14:50 Около 14:30 подновиха работата си съветниците от местния парламент на Варна. По предложение на Таня Парушева от "Нашия град" съветниците обсъждат да не бъдат назначавани за шефове на общински предприятия, хора които вече са били прокуристи или управители на общински фирми, които имат отрицателен финансов резултат за последните 5 години. Това щяло да бъде тълкувано като дискриминация, вметна шефката на комисията по собственост Валентина Софрониева от ГЕРБ.

"На последната комисия, стана ясно че вземаме решения за закриване на фирми които са с отрицателен финансов резултат. Това предложение е за да не назначаваме хора за управители, които вече са показали, че не се справят", обясни Парушева. Предложението й обаче не беше прието.

15:10 Община Варна официално вече има две фирми за охрана. Едната е дружество на подчинение на Общинския съвет, втората е предприятие, което козирува на кмета. Съветниците ликвидираха и "Жилфонд" и Дезинфекционна станция".  Техните дейности поемат току що създадените общински предприятия "Строителство и ремонт" и "ДДД".

15:20 Купуването на терени за разширение на гробищата в Тополи и Каменар одобриха съветниците. Този път Варна има шанс да не бъде изправена за пореден път пред проблема със свършващи гробни места.

15:50 Годишните финансови отчети на общинските дружества бяха приети без дебати и обсъждания.

16:00 "Не е спазена процедурата по внасянето в дневния ред на наредбата за преместваемите обекти", каза съветникът от Нашия град Андрей Василев. Той уточни, че именно заради това ще гласува против. "Основното на това предложение е да се удължи срокът за ползване на преместваемите обекти от 1 на 3 години", каза пък Янко Станев. Комисията, която издава разрешенията за поставяне на преместваеми обекти в Морската градина и курортните комплекси да са от четирима общински съветници и един представител на администрацията, реши местния парламент. Разрешителните за преместваемите обекти ще се отдават за срок от 3 години.

16:15 Седмото заседание на Общинския съвет приключи.