Пулсът издава бъдещата болест

Животът

19-05-2012, 09:13

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Монитор

Всичко от Автора

Ден след ден всеки от нас участва в болестта, която се трупа и се „настанява” в определен орган

Превиваш се от смях и всяка клетка се къпе в хормоните на щастието.

Повишаваш глас, гневиш се, ругаеш и в тялото плъзват и те окупират стресови хормони. Така ден след ден всеки от нас участва в болестта, която се трупа и се „настанява” в определен орган. „Позеленял” от гняв, ,,жлъчен” човек, казва народът. И много точно определя прицела на болестта. Защото гневът разболява жлъчката и черния дроб. И ако човек постоянно е тревожен, гневен и сърдит, уврежда съответния орган, защото блокира енергията му, пише „Монитор”, като цитира д-р Здравков от кабинет „Здравец”. Той е един от малкото специалисти по китайски медицина у нас, които слагат диагноза по пулса и езика и лекува с акупунктура.

„Китайците обясняват, че на пулса се срещат меридианът на белия дроб, който отговаря за енергията Чи, която вдишваме, със земната енергия на кръвта, защото радиалната артерия минава точно оттам. С други думи на пулса се срещат Ин и Ян или земната и небесната енергия. Заради тази среща е възможно, като се изследва пулса, да се види къде има промяна, да се прецени разпределението й - дали Ин е в повече или превесът е в Ян. Ако има  дисбаланс, има болест”.

Според китайската медицина, когато има хармония и баланс на енергиите Ин и Ян, човек е здрав. Щом едната вземе превес, идва болестта. И целта на акупунктурното лечение е да балансира енергиите. Има 6 места – 3 повърхностни и 3 дълбоки на всяка китка и там се „чува” съответният орган. За двете ръце те са различни. Ян органите са кухи – стомах, тънки, дебели черва, пикочен мехур. Ин органите са плътни – сърце, далак, черен дроб, бъбреци и бял дроб”, разказва д-р Здравков.  

Повърхностното опипване диагностицира Ян органите, дълбокото - Ин органите. Прави се сравнение с енергиите, за да се види отклонението. Пулсът го издава - силен, слаб, бърз, бавен, твърд, мек, грапав или пък като перо – китайците го описват много поетично. Ако пулсът е силен, значи органът функционира добре. Ако няма сила, значи иглите трябва да му дадат допълнителна енергия. Ако пък тя е в повече, трябва да се отнеме и да се преразпредели към други органи, които са слаби.

„Това е бърз и точен метод – диагнозата се прави за около 2-3 минути и има голяма профилактична стойност, защото нарушенията в организма идват първо на ниво енергия. Тогава още няма оплаквания. Ако обаче пулсът подскаже бъдещ проблем, човек може да вземе мерки, за да не се стигне до болест”, обяснява д-р Здравков. Причина за повечето болести са нашите емоции и характер. И пулсът ги издава.

В зависимост от състоянието ни езикът се променя по цвят и форма, а при определени болести получава и налепи.„Нормалният език е с розов цвят. Ако е много червен, това говори за огън в тялото. Твърде бледият му цвят издава  слабост на основната енергия – Чи. Заедно с това обикновено гласът е тих, погледът замъглен, човек е отпаднал и уморен.„Синкавият език е резултат на силно притеснение, което прави спазъм на капилярите и задържа венозната кръв. Езикът може да бъде твърд, стегнат, удължен – това  говори за напрежение и гняв. Може да е широк и отпуснат или по него да има отпечатъци от зъби. Те издават слабо Чи. Подуването на езика означава, че организмът задържа влага. Езикът - както ирисът, дланта и ходилото, има различни зони с представителства на различни органи, затова е като огледало на вътрешното ни състояние. Върхът например отговаря за сърцето, зад него е „проектиран” белият дроб. Ръбовете отстрани показват състоянието на черния дроб и жлъчката, а в корена на езика са бъбреците. С тези познания специалистите  по китайска медицина обясняват различните състояния и се опитват да върнат равновесието преди да дойде истинската болест.