Плевнелиев съблазнява големи инвеститори с пари кеш

Парите

19-05-2012, 09:31

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За първи път  суровото хрумване се сервира като сериозно намерение - при това от самия президент и в чужда държава

По време на визитата си в САЩ държавният глава обеща инвеститорите да получават пари кеш, ако изберат България.

Според него новите привилегии за големи компании в сферата на високите технологии и чистата енергетика вече се обсъждат по министерства и агенции и до юни ще бъдат оформени в законопроект. През последните седмици управляващите от ГЕРБ на разни форуми у нас подхвърлиха идеята да се плаща на потенциални инвеститори, за да предпочетат именно България за разгръщане на бизнеса си. За първи път обаче суровото хрумване се сервира като сериозно намерение - при това от самия президент и в чужда държава.

Идеята големи знакови в бранша си компании да бъдат изкушавани да дойдат у нас срещу пари започна да набира инерция, откакто преди няколко месеца шефът на Българската агенция за инвестициите Борислав Стефанов "откри" сръбския опит. Стефанов започна да оправдава слабия интерес към България с конкуренцията на страни като Сърбия, която обещавала на кандидат-инвеститорите бонуси, което ние не даваме - пари в брой. Тази примамка лишавала България от шансове да спечели състезанието.

За разлика от Сърбия България е член на ЕС и планът вероятно ще удари на камък - има риск Брюксел да обяви паричната подкрепа за избрани компании за недопустима държавна помощ, която вреди на честната конкуренция. Но дори да стане чудо и Брюксел да погледне благосклонно, България няма откъде да извади достатъчен ресурс, за да плаща директно на едрите инвеститори. Плевнелиев обещава приходите от концесии, но и тук има засечка - по закон концесионните такси пълнят Сребърния фонд, а когато става дума за експлоатация на общински ресурси, 50% от таксите постъпват в местните бюджети.