Децата на Варна учат чужди езици в чужбина

Животът

21-05-2012, 09:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ирина Христова, управител на консултантска компания за образование в чужбина „Интеграл”, за разликата между „ползвам” и „владея отлично” английски.

- В училище, на курс или в чужбина – как децата научават най-добре чужд език?
- Ранното чуждоезиково обучение е широко разпространено в България. Още от детската градина децата започват за изучават един чужд език, а по-големите, които не са били облъчени отрано с уроци по английски, немски или френски, са преминали  „индивидуален курс” с телевизионните програми и компютърните игри. Това обаче не е достатъчно за постигане на прилично ниво. Всеки специалист знае, че между „ползвам” и „владея отлично” английски има огромна разлика. А тя се стопява най-добре с обучение на място, където общуваш на чуждия език 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
- И все пак децата, живеещи по Черноморието, са в по-изгодна позиция, когато става въпрос за практикуване на изучаваните чужди езици...
- Истина е, че децата във Варна и Бургас имат възможност да практикуват изучавания език през лятото с чужденците, които посещават нашето Черноморие. Друг е въпросът, че все повече от тях са руснаци, германците са предимно пенсионери, а англичаните често се впускат в недотам препоръчителни забавления. Освен това някогашните критерии за владеене на чужд език, които в повечето случаи се изчерпваха с умения за водене на разговор на елементарно ниво, вече не вършат работа.
За следване в университет в чужбина или работа в мултинационалните компании, където са добрите заплати, не е достатъчно да кажем „ползвам английски”. Там нивото на владеене се доказва с международно признати сертификати.  Така  че дори и да живеете на морето, потапянето в чуждия език, което езиковата ваканция може да ви даде, е незаменимо.
- Как помагат езиковите ваканции в чужбина в това отношение и има ли начин да „измерим ползите” от тях?
- Ако очаквате детето Ви да се върне с тетрадка речник, пълна с нови думи, които да започне да пише по 50 пъти, ще бъдете разочаровани. Това, което детето ви със сигурност ще получи, е по-развит усет към езика, идиомите, начина на изразяване и интонация. И, разбира се в добавка, някои тънкости от граматиката. Езиковата ваканция ще бъде полезна за всяко дете по различен начин в зависимост от нивото на владеене на езика и това какво го е затруднявало преди да замине. Ефектът от престоя в чужбина по отношение на изучавания език ще бъде оценен най-добре през септември от учителя в училище.
- Все пак лятото си остава време за почивка от ученето. Успяват ли участниците в тези езикови програми да си починат пълноценно?
- Ваканцията за едни е времето да се забавляват, а за други - да наваксат пропуснатото през годината –  било то във спорта, музиката, театъра или в сериозната подготовка по чужд език или учебен предмет. За това и езиковите ваканции са различни. В каталога на ИНТЕГРАЛ има курсове с интензивност на обучение по чуждия език от 3 до 8 уч.ч на ден. Най-интензивни са курсовете, които завършват с изпит по езика.
- Как родителят да разбере кой е най-подходящият курс за неговото дете?
- Ако нямаме за цел да решим конкретен проблем по учебен предмет или чужд език, тогава най-често препоръчваме курсове с 20 или 25 учебни часа. Така в програмата остава достатъчно време за спорт, екскурзии и забавления, като те също помагат учениците да се отпуснат и да общуват по-свободно, защото разговорите с аниматорите и треньорите е на изучавания език.
Какъвто и вид курс да изберем все пак, трябва да имаме предвид, че това са предложения при които учениците се учат и прекарват свободното си време заедно за 2 – 3 или 4 седмици и  програмата им трябва да бъде разнообразена с достатъчно подходящи за възрастта им занимания и екскурзии.
- Какво трябва да знаят родителите, на които им предстои да изпратят детето си само в чужда страна?
- Деца, които пътуват за първи път сами в чужбина, могат да се възползват от груповите предложения, при които с учениците пътува и преподавател от България. Разбира се, трябва да се има предвид, че при груповите пътувания общуването на чуждия език извън класната стая е по-ограничено в сравнение с индивидуалните пътувания. Това е и една от причините повече от 90 % от нашите клиенти да изпращат децата си индивидуално. При това тяхната сигурност е гарантирана, тъй като децата се посрещат и изпращат на летище от представители на приемащата организация, а по време на престоя им на разположение на родителите има 24 часов дежурен телефон.