Избрани Новини
В Колежа по туризъм съживиха "Ало, ало"
210 дипломанти имат тази година в Колежа по туризъм. Повечето от тях обаче няма да останат в страната
благодарение на 4-та група от III курс на специалност "Мениджмънт в хотелиерството и ресторантьорството" в Колежа по туризъм.
Позабравените Рене, съпругата му Едит, хер Флик и Мишел от френската съпротива оживяха с целия си блясък и неповторим хумор, като част от концепцията за практическия държавен изпит на колежаните. Те избраха да представят френска кухня в бистро "При Рене".
Идеята за възстановката на "Ало, ало" се родила спонтанно докато студентите обсъждали подготовката на финалния за обучението им обяд, с който да защитят наученото през трите години в колежа. Един от студентите в групата - Георги Николов поискал да бъде Рене. Авторът на сценария на тематичния обяд - Ивелин Петков пък създал скечовете. Иво сътворил и цялата двучасова програма за представянето на тематичния обяд в рими. "Отне ми около месец, защото покрай изпитите имах само по половин час на ден да пиша римите", разказа Ивелин. Целият текст на сценария създал на базата на факти за френската кухня и вина, които е чел. "Само малко ги сглобих за да се получат в рими", допълни талантливия студент.
Уменията в кухнята и сервиза, които представиха бъдещите кадри в туризма очарова и преподавателите и гостите на изпита. Менюто от букет от салати с пармезан, зеленчукова градина и печена сьомга с мед и мак по нищо не отстъпи на храната в класен гурме ресторант. Преди десерта абсолвентите поднесоха и своята изненада - дегустация на френски вина.
Брилянтното пресъздаване на "Ало, ало" пък беше черешката на тортата в изпитния обяд, който завърши с емоционален финал за приятелствата, създадени през трите години на обучение.
"Всички групи до сега се представиха на ниво, но от видяното до сега вие сте най-добрите. Анимационният продукт беше на изключително високо ниво, а за самият текст нямам думи", не спести похвалите шефът на Колежа по туризъм доц. д-р Стоян Маринов.
210 дипломанти имат тази година в Колежа по туризъм. Повечето от момичетата и момчетата обаче няма да останат в страната. Завършилите ще търсят реализация като кадри в туризма извън България или ще продължат образованието си също навън. Местни хотели и ресторанти искат да наемат наши студенти, но кадрите не стигат, защото децата заминават за чужбина веднага щом завършат, не скри шефът на колежа. Доволен е обаче, че възпитаниците му успяват да се реализират по всички точки на света.