Вицепрезидентът "произведе" нови 4200 българи

Новините

23-05-2012, 07:57

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

316 са просителите, получили отказ. Отменена е и натурализацията на един македонец, за когото е установено, че е ползвал чужди документи за самоличност.

„Сега” съобщава, че вицепрезидентът Маргарита Попова е подписала укази за даване на българско гражданство на 4247 души от началото на мандата,

като над половината са от Македония (2264 души). Това съобщи самата тя при представянето на комисията, занимаваща се с тази дейност. За последните 4 месеца гражданство са взели и 1126 българи от Украйна и 232 от Израел. 316 са просителите, получили отказ. Отменена е и натурализацията на един македонец, за когото е установено, че е ползвал чужди документи за самоличност.

С решение на Попова е отказано гражданство на трима руснаци, които са дарили суми от по 100 000 долара и лева с аргумента, че българско гражданство не може да се дава за парични дарения, а с по-сериозни мотиви. Отказ е получил и чужденец, претендиращ за крупен инвеститор в България, чиято националност не бе посочена. Сред отхвърлените молби са и тези на хокеист от Словакия и борец от Армения, предложени за натурализация от спортния министър Свилен Нейков. Други двама души пък не са били натурализирани заради нечисто съдебно досие. 302 от отказите за гражданство са били по предложение на правосъдния министър, а 8 по решение на вицепрезидента след предложение на комисията. Тричленка ще разглежда преписките за даване и отнемане на българско гражданство. Тя ще се оглавява от Ирина Димитрова, юрист с дългогодишен опит в правосъдното министерство. Освен нея в комисията влизат Невяна Михайлова, която досега е изпълнявала технически функции в президентството, и Мария Цанкова, която ще отговаря за българите в чужбина.