Токът поскъпва, парното поевтинява

Парите

29-05-2012, 06:31

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Най-голям ръст има при цените на Е.ОН, при който дневната и нощната тарифа  поскъпват с между 8,87% и 9%

Токът за бита ще поскъпне с между 3,8% и 9% от 1 юли, без да се включват добавките в цената,

сочат първите изчисления на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), пише „Труд”. Първоначалните прогнози на регулатора бяха за минимум 10% увеличение. Рязък скок от юли се очаква на добавката за зелена енергия - 132,5%. Тя ще струва до 0,00865 лв. за киловатчас. Създава се и нова добавка в сметките ни - "невъзстановяеми разходи". За тях по предложение на ДКЕВР ще плащаме 0,00294 лв. за киловатчас. С 37,4% нараства и цената на тока, която плащаме заради произведения от топлофикациите ток.

Най-голям ръст има при цените на Е.ОН, при който дневната и нощната тарифа  поскъпват с между 8,87% и 9%. Компанията осигурява ток в Североизточна България. При доставчика за София и Западна България - ЧЕЗ, дневната тарифа скача с 6,77%, а нощната с 3,84%. При определянето на цената на ЕВН, която снабдява с ток Югоизточна България, дори има предвидено поевтиняване на нощния ток с 1,26%. Увеличението на дневната тарифа е с 4,56%.Държавният регулатор е решил, че няма смисъл да увеличава цената на тока, произведен от АЕЦ "Козлодуй".

 С изключение на столицата при парното има намаление на цената, което трябва да почувстват повечето потребители при плащането на топлата вода още през лятото.