И омбудсманът подхвана банките

Парите

01-06-2012, 06:41

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Той настоява да бъде отменено правото им да получават изпълнителен лист от съда само след представяне на документ за парите, които твърдят, че им дължат граждани или фирми

„Труд” съобщава, че омбудсманът Константин Пенчев атакува в Конституционния съд (КС) привилегия, от която се ползват единствено банките, държавата и общините.

Той настоява да бъде отменено правото им да получават изпълнителен лист от съда само след представяне на документ за парите, които твърдят, че им дължат граждани или фирми. Тази възможност, която не съществува за други финансови институции и за останалия бизнес, е заложена в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Той дава право на банките, държавата и общините да получат от съда изпълнителен лист само с извлечение от счетоводните си книги. Въз основа на копие от тях и една молба магистратите постановяват незабавно изпълнение - т.е. че дългът трябва веднага да бъде платен. Събирането на дълга не може да бъде спряно дори и ако заповедта се обжалва.

За да се спаси от незабавното плащане, длъжникът трябва да предложи обезпечение пред банката - например имот. Или да представи убедителни писмени доказателства, че не дължи нищо.Така, според омбудсмана, банките, държавата и общините са поставени в по-благоприятно положение спрямо всички останали кредитори, които нямат такива улеснения, когато си търсят парите. По думите му този привилегирован режим противоречи на принципа, гарантиран от конституцията, че всички стопански субекти са равнопоставени.