2 юни : Калмари с лук

Архив Варна

01-06-2012, 14:45

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Всички рибни и морски продукти са изключително полезни.

Луната в Скорпион пробужда водната стихия, която балансира, изчиства и охлажда тялото.

Необходимо е да се приемат повече течности, но само в случай че имате добър метаболизъм - отделителните процеси могат да протичат затруднено. Най-важното условие за здравословно хранене, обаче, е храната да се приготвя и консумира в добро настроение. Хората стават чувствителни към емоциите, а негативизмът много бързо може да бъде предаден чрез храната и да стане огнище на психосоматика.

През този период продукти като пиперките, листните зеленчуци и пълнозърнестия хляб балансират организма. Подходящи са подправки с остър вкус и сгряващо въздействие. Въздържайте се от употреба на тлъсти и мазни храни.
Менюто обаче трябва да съдържа достатъчно протеини, които могат да се набавят от морски продукти, яйца, кисело мляко, орехи и бобови растения, както и от постно месо и дивеч. Когато Луната преминава през този знак организмът има нужда от калиев фосфат и го усвоява най-пълноценно. Храните, богати на този елемент са лук, аспержи, зеле, чесън, горчица, репички, вишни, синя слива. Желателно е да се избягва храненето във вечерните часове.

13 лунен ден. Днес можете да опитате екзотични, не традиционни и необичайни за вас храни, да изпробвате нови  рецепти. Това е ден за кулинарни открития. Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Всички рибни и морски продукти са изключително полезни. Зеленчуците приемайте след топлинна преработка под формата на крем супи и каши, а суровите - под формата на прясно изцедени сокове. Пречистването на организма чрез гладуване и провеждането на диети заплашва здравето ви и едва ли ще доведе до желания резултат. В този ден полезните вещества се усвояват най-пълноценно от организма.

Юни дойде и нито дъждът нито все още ниските температури могат да отложат за дълго лятното ни настроение. Ще започне да ни остава все по-малко време, а и гости от близо и далече все по-често ще ни навестяват. Затова няма за бъде излишно да имаме по някоя бърза и вкусна рецепта "на склад".. Нещо на малки хапчици или пръстчета, което да върви със всеки случай и всяка бира като например

Каламари с лук

Необходими са ви 500 гр. изчистени калмари, една глава лук, връзка магданоз и няколко лъжици зехтин за готвене.Нищо излишно нали? Приготвянето им е още по-простичко: Калмарите се нарязват на ивички, лукът на ситно и заедно се пържат в сгорещена мазнина, Поднасят се поръсени със ситно нарязан магданоз, бира или плумари.

Да ви е морско и вкусно!