5 юни: Запечени екзотични картофки

Архив Варна

04-06-2012, 17:08

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Можете да добавите щипка куркума в чай или в мляко, а ако превърнете това в ежедневна практика ще се радвате на чиста, сияйна и красива кожа.

Луната в Стрелец активизира огнената стихия, отговорна за обработката и абсорбирането на храната, превръщайки я в енергия.
Огънят също така съдейства за протичането на пречистващите процеси и освобождаването от токсини и бактерии. Този процес може дa бъде подпомогнат с топли храни, както и с някои подправки и аромати. С подправките обаче не бива да се прекалява - Стрелец управлява черния дроб, а те, както и тлъстата храна, затрудняват функциите му. Когато Луната преминава през този знак, организмът има нужда от витамин С, който пречиства кръвта и укрепва стените на капилярите. Луната в Стрелец ще приеме и обработи много добре веществата, съдържащи се в картофите, суровите зеленчуци, яйчния жълтък, зърнените продукти - най-вече овеса, ориза и неговите производни. Ценни и полезни за организма съставки могат да бъдат успешно усвоени от корите на плодовете и зеленчуците, най-вече цитрусите.
16 лунен ден. През днешния ден не бива да гладувате, тъй като организмът е освободил твърде много енергия по време на пълнолунието. Храната обаче трябва да е лека и питателна. Въздържайте се от преяждане – организмът ви няма да добие повече сили от храната, а напротив - ще изчерпи допълнителни ресурси, за да я усвои и преработи. Ограничете консумацията на месо, включително риба, гъби, мазни и трудносмилаеми храни. Те ще затруднят процесите на пречистване и вътрешна регулация, протичащи сега. Намесата  ще блокира отделителните процеси в организма, в следствие на което в него могат да се натрупват мазнини и вода.
Тъй като в 16 лунен ден протичат кръво - очистителни процеси в организма, е подходящо да им съдействаме чрез храната и най вече чрез подправките. В това отношение куркумата е неоспорим лидер. Тази подправка има мощни антиоксидантни свойства и притежава способността да поддържа нивото на холестирола в кръвта и да предотвратява образуването на кръвни съсиреци.Куркумата има горчив, лют и стипчив вкус. Тя оказва сгряващо действие, поради което е много полезна за храносмилането: помага за поддържането на нормална флора в червата, намалява количеството на газовете, има антибиотично и тонизиращо действие.
Можете да добавите щипка куркума в чай или в мляко, а ако превърнете това в ежедневна практика ще се радвате на чиста, сияйна и красива кожа.
Заради Луната в Стрелец,  реших да добавя малко екзотика в обичайните за сезона задушени пресни картофки. Предлагам ви да опитате и вие.
Запечени екзотични картофки
Продукти
0.500 кг. млади картофи
2 суп.лъжици олио
1 връзка пресен лук
1/2 ч.лъжица джинджифил
1 ч.лъжица куркума
1 малка люта чушка нарязана на ситно,  ½ ч.лъжица лют червен пипер
1 супена лъжица нарязан магданоз или копър
Приготвяне
Загрейте фурната на 180 гр.
Загрейте олиото сложете да запържите леко лука, джинджифила, куркумата и лютата чушка.
Гответе за 1 мин. като постоянно разбърквате.Прибавете картофите и разбъркайте, докато се покрият с подправките.
Изсипете картофите в съда в който ще печете, залейте отгоре върху картофите, останалата мазнина с подправките, разклатете и запечете за 20 мин. или докато придобият лека златиста коричка.
Поръсете със зелените подправки, разбъркайте и сервирайте.