Влизаме в нета с .ею

Новините

05-06-2012, 09:11

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Паневропейският домейн ".eu" скоро ще може да се изписва и с родната ни азбука като ".ею".

Кирилицата скоро ще тържествува в нета, съобщава „Стандарт”.

Паневропейският домейн ".eu" скоро ще може да се изписва и с родната ни азбука като ".ею". Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Страната ни вече е преминала голяма част от процедурата за одобрение на домейна. Шансовете на одобрение са огромни, за разлика от първоначалната ни кандидатура ".бг". Преди време страната ни не успя да се пребори за домейн на кирилица ".бг", защото прилича много на начина на изписване на бразилското разширение ".br". С уникалната буква "ю" обаче имаме всички шансове, защото не са установени прилики със съществуващи двубуквени стрингове, обясниха от ведомството на Ивайло Московски. Това означава, че скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език в европейската интернет територия. Това е важна стъпка към запазване на родния ни език и културна идентичност при новото глобално цифрово общуване, коментираха от транспортното министерство.

Други домейни на кирилица, които могат да се ползват в момента, са руският "рф", сръбския "срб" и казакстанският "каз", уточниха от транспортното министерство.
България беше една от първите държави, които официално декларираха своето желание да регистрира свой домейн на кирилица. Корпорацията за интернет имена и адреси (ICANN) подготви и откри на 16 ноември 2009 г. т.нар "бърза процедура" по въвеждане на многоезични имена в домейните от първо ниво на държавите (IDN ccTLD Fast Track Process).