Изборът на екип все пак ще е само срещу вноски в частен здравен фонд

Парите

06-06-2012, 07:20

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд

Здравният министър Десислава Атанасова не се отказва от странната си идея как да се ограничи прекомерното искане на пари за избор на екип от пациентите, коментира „Сега”.

Тя ще предложи нормативна промяна, според която "пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга". Така хората, които нямат вноски в допълнителен фонд, няма да имат право да избират екип. "Не е редно да се заплаща за избор на екип или на лекар", смята министърът. Според нея първоначално ще се пристъпи към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти.

"Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен, и се надявам, че ВАС ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро", каза още Атанасова. Според омбудсмана наредбата на МЗ, която казва, че болниците могат да искат пари за избор на екип, противоречи на законите за здравето и здравното осигуряване, а те гарантират на пациентите свободен достъп до лечение. Пенчев е атакувал наредбата пред административния съд.

"Те могат да забранят и частните кабинети на лекарите. Може да си поръчате масажист или да си платите за собствена баня и тоалетна, но за лекар - не. Това е несериозно", коментира директорът на Окръжна болница Димитър Димитров. Според шефа на борда на директорите на АГ болницата "Шейново" Иван Костов идеята да се прави допълнителна осигуровка за избор на екип е добро решение. Ако обаче плащането за избор на екип стане незаконно по някаква причина, болницата ще търси начини да приема повече пациенти, т.е. да има повече приходи, за да компенсира липсата на избор на екип.