Меркел предупреди, че Германия сама не може да спаси еврозоната

Новините

15-06-2012, 09:07

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Силите на най-голямата европейска икономика не са "неограничени" и не бива да бъдат надценявани

Г-20 не трябва да се изкушава да прехвърля спасяването на еврозоната единствено на раменете на Германия,

заяви германският канцлер Ангела Меркел във вчерашната си реч през Бундестага, цитирана в публикация на в. „Сега”. Тя обясни, че силите на най-голямата европейска икономика не са "неограничени" и не бива да бъдат надценявани. Ангела Меркел обаче бе категорична, че Германия няма да се задоволи с "лесни решения", с "посредствеността" в рецептите, прилагани за справяне с кризата, и за пореден път потвърди идеята си за политически съюз, за да постави Европа на "стабилна основа". Германският канцлер съобщи, че централна тема на срещата на Г-20, която ще се състои на 18 - 19 юни в мексиканския град Лос Кабос, ще бъде кризата в еврозоната. Ангела Меркел подчерта, че растежът и намаляването на дефицитите "вървят ръка за ръка" за съживяването на икономиката в еврозоната. Протекционизмът на националните правителства пречи на растежа на световната икономика.

Германската опозиция обаче смята, че политиката на Меркел за преодоляване на кризата е неправилна и пасивна. Междувременно финландският финансов министър Юта Урпилайнен заяви, че Хелзинки подкрепя идеята за банков съюз в ЕС, но отхвърля предложението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за обща гаранция за депозитите.

Международната рейтингова агенция "Мудис" понижи с две степени оценката си за Кипър - от Ba1 на Ba3 с негативна перспектива заради рисковете от евентуално излизане на Гърция от еврозоната и вече влошената фискална ситуация на островната държава, предадоха агенциите. Рейтингът на Испания пък бе свален с три степени - от A3 на Baa3. Основната причина за това е финансовата помощ от 100 млрд. евро, която Мадрид поиска от ЕС за стабилизиране на банковата си система.