16 юни: Индийски ориз с моркови и грах

Архив Варна

15-06-2012, 14:16

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

През двадесет е седми лунен ден е желателно да се избягват животински продукти, а при приготвянето на ястията да се използват повече подправки.

Луна в Телец - активни са процесите на растежа, възпроизводство и регенерация на тъканите.

Гладуването може да стане причина за отслабване на организма и за заболявания.

Полезни са храни, които съдържат натриев сулфат - тиквата, картофите, морковите, лукът, цветното зеле, ряпата, цвеклото, спанакът, крушите, ябълките и зърнените храни. Подходящи за консумация са морски продукти, телешко и говеждо месо.Знакът Телец контролира функциите на щитовидната жлеза. Морските продукти съдържат йод, който е необходим за правилното й функциониране.

27 лунен ден. През двадесет е седми лунен ден е желателно да се избягват животински продукти, а при приготвянето на ястията да се използват повече подправки. Най-полезни са черният пипер, куркумата и кардамонът. Те ще балансират работата на храносмилателната система. Полезни са също така зеленчукови супи, стига да не бъдат консумирани за вечеря.

Щом стане въпрос за куркума и кардамон, няма как да не почерпим идеи от индийските традиции. Всички знаем за тайнствената аюрведична кухня и способностите и да балансира организма, съчетавайки вкусове и цветове. Затова без много да му мислим нека си приготвим един

Индийски ориз с моркови и грах

Продукти

6 с.л. олио
1 средно голяма глава лук, нарязана на тънки полумесеци
1-2 скилидки чесън, нарязани на много дребничко
10 цели зърна кардамон
10 цели зърна карамфил
1 парче канела около 5 см,
2 дафинови листа
1/2 ч.л. куркума,
1 1/2 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вряща вода,
1 ч.л. сол,
1 ч.ч. грах
2-3 моркова
1/2 ч.ч. жълти стафиди,
1/2 ч.ч. кашу или бадеми

Начин на приготвяне

Измиваме ориза много добре под течаща вода. Изцеждаме го добре. Загряваме олиото в голяма тенджера. Задушаваме в него лука до прозрачност и добавяме чесъна. Веднага след него добавяме карамфила, кардамона, даф. листа и куркумата. Бъркаме непрекъснато от половин до 1 мин максимум. Прибавяме ориза и бъркаме в продължение на 1-2 мин. или докато ориза стане прозрачен. Наливаме му врящата вода, прибавяме сол и като заври намаляваме огъня до минимум. Слагаме граха и морковите, разбъркваме и покриваме тенджерата с капак. Проверяваме ориза всеки 5 мин. Щом водата е абсорбирана, оризът е готов. В 1 с.л. олио изпържваме до леко порозовяване кашуто и стафидите и ги смесваме (с вилица) с ориза.

Добър апетит!