Догодина без шоково поскъпване на тока

Парите

19-06-2012, 12:18

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Председателят на държавния енергиен и воден регулатор Ангел Семерджиев прогнозира, че цените на енергията от възобновяеми източници и на енергията от високоефективното комбинирано производство на топлофикациите ще падат 

Цените на енергията от възобновяеми източници и на енергията от високоефективното комбинирано производство на топлофикациите ще падат и през следващата година няма да има шоково поскъпване на тока,

заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от Дарик.

На този етап допустимото повишение на цената на природния газ е 4,88 процента уточни той,а в момента се правят допълнителни анализи дали заради това повишение да се преизчислят и цените на парното. Според Семерджие по-вероятно е те да останат, така както ги предложи ДКЕВР на база действащата цена на природния газ.

Три добавки, които отразяват задълженията към обществото - развитие на зелена енергия, на високоефективно производство на топлофикациите и енергия по дългосрочни договори, вдигат цената на тока за крайния потребител, коментира още шефът на държавния регулатор. Производството на електроенергия от топлофикациите по високоефективно комбинирано производство според европейското законодателство трябва да се стимулира, а цените на този вид електроенергия са зависими от цените на природния газ и въглищата, обясни председателят на регулатора. Въпреки това добавката за енергия от когенерации в бъдеще ще намалява до пълното й изчезване след две - три години, прогнозира Семерджиев.

Цените на енергията от възобновяеми източници пък ще се доближават все повече до цените на енергията от конвенционални централи и в бъдеще няма да има нужда и от добавка зелена енергия.

От 1 юли тази година в цената на тока на всеки потребител ще се калкулира и нова добавка, в която са изведени разходите на НЕК за изкупуване по дългосрочен договор на скъпата електроенергия от ТЕЦ "AES Гълъбово". С влизането в сила Закона за енергетиката обаче ДКЕВР ще има право да промени начина на ценообразуване по договора с централата, така че и тази цена да бъде намалена.

Българските производствени централи ще трябва да купуват от следващата година емисии въглероден диоскид, но това също няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за бита, прогнозира Семерджиев.