Безопасен All inclusive - как ще го постигнем (на живо от срещата)

Мисия Варна

21-06-2012, 12:24

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Какво ще питат хотелиерите, какво ще им обещаят държавните чиновници - четете он лайн тук, директно от срещата в Галерия Графит

Как услугата All inclusive - търсена и предпочитана от туристите, да е качествена и безопасна.

Това е основаната тема на работната среща, на която министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов покани туристическия бизнес днес. Поради неотложни ангажименти в Народното събрание той не пристигна във Варна и с 15-тината, уважили дискусията хотелиери, сега разговарят зам.-изпълнителните директори на Българската агенция по безопасност на храните Венцеслава Тасева, Антон Величков и Тенчо Тенев. На срещата ще бъдат обсъдени началото на новия туристически сезон и промените, засягащи All inclusive обслужването.

Какво ще питат хотелиерите, какво ще им обещаят държавните чиновници - четете он лайн тук.

10 тона храни са били бракувани миналото лято

10 тона храни са били бракувани след общо 8600 проверки по морските ну курорти миналото лято. Това съобщи д-р Венцислава Тасева пред хотелиерите от Варна. Издадени са били 9000 предписания и 918 акта, а 63 обекта са били затворени. Тези активния действия веднага дали резултат - през зимния туристически сезон при направени 1015 проверки са направени 209 предписания и 203 акта. Бракувани са едва 367 кг храни, 4 обекта временно са преустановили дейността си.

Проверките по морето тази година започнаха още на 14 май и те вече са 671. Има 3 затворени обекта, бракувани са 40 кг храни, съставени са 10 акта и 84 предписания.

Храненето на децата

промяна в наредбата - да важи и за скъпите хотели, когато там има лагерници

Георги Щерев: Работите за конкурентите на България

Критика към министерските гости отправи Георги Щерев, собственик на хотели на Златни пясъци: "Темата не е подходящо обявена. Звучи като за медии, а не за професионалисти. И такъв рзговор не му е времето на 1 юли, а в края на сезона, за да сме готови за следващото лято.

България Е безопасна дестинация. Отделните инциденти не означават, че целият ни туризъм е опасен. Когато някой се натрови нека говорим за това, че той се е отровил в конкретен хотел, а не в България или Варна по принцип. По-хубаво е един да страда - той е виновем кажете му името, а не да страда целия туристически бранш. Вие в момента правите такава сериозна услуга на конкуренцията. Правите им реклама. Миналата година правихте това, сега - също. Категоризацията няма нищо общо с All inclusive. Има много видове All inclusive - лайт, премиум, голд, последно чух за Моцартов - пиело се следобедно кафе на фона на симфонична музика. Та какво ще му контролирате - кафето или качеството на музиката? Какво помага този дебат? Излишен шум по време на сезона. Прави сте обаче за квалификацията на кадрите. Никой не прави нищо за сезонно заетите работници. През зимата те трябва да бъдат обучавани. Да не се прави от единични случаи обобщение, че това е практика.

Хотелиерка от Слънчев бряг подкрепи Щерев. Тя заяви, че проверките са хубаво нещо и трябва да ги има. Но на нея й се налага да назначи 2-ма служители, които да обслужват проверяващите. Всеки ден имаме проверка от най-различни институции. Нека проверяват със същия хъс и малките обекти, особено на юг от Бургас.

Дините цапат с червена боя, Ариел - безсилен

Дините, които в момента са на българския пазар, са инжектирани с бои. Измама имало и с доматите, които масово се обявявали за български, но също идвали от внос. Прочетете още 

Приемни за сигнали отваря агенцията по храните

Четири приемни отваря утре Българската агенция по безопасност на храните в Албена, Златни пясъци, Несебър и Поморие. Сигнали туристите могат да подават до обед. След 12 чиновниците ще обикалят да ги проверяват.

Сигнал можете да подадете и на горещ телефон за потребителите - 0700 122 99. На него ще отговарят оператори, които ще приемат сигнали и запитвания, свързани с дейността на агенцията, всеки ден от 8:00 до 21:00 часа, включително и в почивни и празнични дни.

Вече е активен и уеб сайтът на БАБХ за връзка с потребителите. Електронният адрес на институцията е www.babh.government.bg.

Агенцията: край на плажната търговия, хотелиерите: едва ли

Ще бъдем безкомпромисни и ще сложим край на разносната търговия на храни по плажа, обяви д-р Тасева. В България винаги е било регламентирано със закон, че храни се продават само в обекти, но досега нямаше контрол за това. Сега ще сложим точка на това, защото никой не знае кой, къде и как е приготвил тази храна.

Това е важно, дано успеете. Наблюдавал съм цигани, които оставят палачинки в храстите. Мравките веднага ги полазват. След малко мургавият продавач се връща, поизтупва мравките и тръгва да продава палачинките по плажа, разказа Лефтеров.

Няма да успеете да се справите, те си имат съгледвачи, това е добре организиран и печеливш бизнес, затова винаги ще има разносвачи на храна по плажа, обадиха се хотелиери.

Туроператори пък им опонираха, че решението е с проверяващите да обикалят и полицаи. Макар и по бански, те ще респектират! Още при социализма милиционерите лесно се справяли с плажните търговци: взимали предлаганите кремвирши, изсипвали ги в кошчето и ги покривали с пясък, за да ги унищожат без да се церемонят излишно.

Кое е първото: кокошката или яйцето

Спор в този стил подхванаха хотелиери и туроператори. Що за кюфте е това, което струва 18 ст. И какви са тези кебапчета, разрязани на 3, подхванаха темата туропертаторите, които най-често обират недоволството на туристите. Според тях all inclusivе за 18 евро на ден е невъзможен, защото парите не стигат за перзонал, нощувка и качествена храна. Тези цени ги налагат туроператорите, не ние - категорични са хотелиерите.

Според туроператори all inclusivе убива българския туризъм

- ресторанти, барове - всички са без клиенти, защото туристите се харнят и забавялват само в хотелите. Ако не го предлагаме, ще седим празни, отвърнаха им хотелиерите.

Трябва регламент за това какво включва all inclusivе. Не може на масата да има 6 вида салата от зеле - с копър, без копър, с майонеза, с моркови и какво ли още не, продължиха с примерите туроператорите. Не е вярно, предлагаме зелена салата, сопнаха се хотелиерите.

На Слънчев бряг няма места в по-евтините хотели. В тези 3 звезди е пълно на 100% и всеки ден звънят българи за места. Хората търсят изгодната оферта, евтиното. Нито ние, нито агенцията имаме правото да им отнемамем възможността за евтина почивка, заяви участник от Бургас.

Срещата продължава