22 юни: Пълнени патладжани

Архив Варна

21-06-2012, 18:02

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Когато Луната преминава през огнения Лъв, организмът има нужда от магнезиев сулфат и протеини. Съответно в този период те се усвояват най-пълноценно.

Утре Луната е в Лъв - Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната и превръщайки я в енергия.

Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.

Когато Луната преминава през огнения Лъв, организмът има нужда от магнезиев сулфат и протеини. Съответно в този период те се усвояват най-пълноценно. Магнезиевият сулфат стимулира храносмилателната и отделителната системи и поддържа естественото движение на кръвта. Протеините са необходими, за да осигурят високия енергиен потенциал, необходим за изявата на експресивността и вдъхновението, характерни за Лъвската Луна. Витамините, които са необходими през този период и могат да бъдат най-пълноценно усвоени, са С и Е.

Подходящи за периода продукти са:
- лук, патладжан, пипер, домати, моркови, цвекло
- кафяв ориз, слънчогледово семе, сусам, пшеница, ръж - под формата на семена, кълнове и масла
- бадеми, орехи и маслата от тях
- ябълки, круши, лимони, шипки и смокини

Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен.

Не е желателна консумацията на мазни животински продукти, тъй като те затрудняват кръвообращението и работата на сърдечно-съдовата система, които са под влиянието на Лъв. Подходящи са постни меса - пилешко и дивеч, ниско-маслени млечни продукти, яйца - в умерени количества.

3 лунен ден. През този ден е желателно да внесете разнообразие в менюто си с остри и сгряващи подправки – чили, черен пипер, горчица, хрян, чесън, асефеида. Сега вече може да включите и месни продукти, при това е нужно да се съобразите с активната енергетика на деня при избора си. Телешкото не е подходящо. Не е подходящо също така да гладувате и провеждате прочистващи практики, тъй като, за да има ефект от тях, организмът следва да бъде в седативно състояние, а днес той е твърде възбуден от мощните енергийни потоци, навлизащи в него.

Пълнени патладжани

Продукти:

5бр. малки патладжани
2бр. пилешко филе/400-500гр/
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. заквасена сметана или сметана за готвене
1к.ч. нарязан магданоз
1к.ч. настърган кашкавал
резени домати
1/2к.л. куркума
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме,обелваме патладжана, разрязваме на половинки и оставяме за около един час в подсолена вода. Издълбаваме патладжана. Изрязаната част от средата нарязваме на дребно. Задушаваме лука, към него добавяме нарязания патладжан и пилешкото месо нарязано на малки парченца. Оставяме да се задуши докато побелее пилешкото месо. Добавяме сметаната, подправките и объркваме добре. Напълваме патладжаните с тази смес, покриваме с резени домати и нареждаме в намазнена тавичка. Наливаме гореща вода в тавичката/около един пръст/и печем в сгорещена фурна.
Малко преди да е готово ястието, поръсваме с настъргания кашкавал и оставяме да се запече.
Ястието се поднася топло и върви прекрасно с изстудено бяло вино.

Добър апетит!