Машини за вода пускат зарази

Новините

22-06-2012, 06:02

Автор:

в.Монитор

Всичко от Автора

Частите на апарата може да се замърсят от колеги с мръсни ръце, през които се пренасят ешерихия коли и други чревни зарази

Машините за вода, които станаха част от обзавеждането на почти всеки офис и  обществено учреждение, може да бъдат обхванати от микробиологични зараза, ако не се почистват редовно.

От диспенсъра пък заразата се излива направо в чашата, което може да доведе до неприятни стомашни разстройства, предупреждава "Монитор".От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България подготвят предложения за законови промени, за да се избегне тази опасност. Водата е храна и при нея трябва да може да се проследи по цялата верига, където се предлага, каза Жана Величкова, председател на Управителния съвет на асоциацията. По закона за храните обаче след като галоните влязат в офисите никой не носи отговорност и не се упражнява контрол, каза тя.

По принцип водите са чисти в самата бутилка, но частите на апарата може да се замърсят от колеги с мръсни ръце, през които се пренасят ешерихия коли и други чревни зарази.

Почистването на апаратите може да става на различен период от време в зависимост от моделите и мястото, на която се намират. В запрашена производствена среда почистването трябва да е много по-често,разглобяването на машините е лесно и използваните препарати не са скъпи. Повечето машини имат нужда на 6 месеца да бъдат прегледани, сочи практиката.

В сектора на минералните води има два контролни органа – бутилирането на вода се следи от Министерството на здравеопазването, а безалкохолните напитки се контролират от агенцията по храните. В момента у нас има 12 предприятия, които едновременно и бутилират води и произвеждат и предлагат безалкохолни напитки.

В понеделник започва обсъждане с юристи от Министерския съвет как контролния процес да се направи много по-ефективен. Сега в индустрията за производство на безалкохолни напитки има върволица от контрольори – освен министерството на здравеопазването и на БАБХ, проверки се правят и от инспектори на Министерството на околната среда и водите по отношение на  концесионирането.