23 юни: Сърмичките на Шехерезада

Архив Варна

22-06-2012, 16:58

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Не е желателна консумацията на мазни животински продукти, тъй като те
затрудняват кръвообращението и работата на сърдечно-съдовата система, които
са под влиянието на Лъв.

Утре Луната отново е в Лъв - Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната и превръщайки я в енергия.

Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да намалим горещите
храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.
Когато Луната преминава през огнения Лъв, организмът има нужда от магнезиев
сулфат и протеини. Съответно в този период те се усвояват най-пълноценно.
Магнезиевият сулфат стимулира храносмилателната и отделителната системи и
поддържа естественото движение на кръвта. Протеините са необходими, за да
осигурят високия енергиен потенциал, необходим за изявата на експресивността
и вдъхновението, характерни за Лъвската Луна. Витамините, които са необходими през този период и могат да бъдат най-пълноценно усвоени, са С и Е.

Подходящи за периода продукти са:
- лук, патладжан, пипер, домати, моркови, цвекло
- кафяв ориз, слънчогледово семе, сусам, пшеница, ръж - под формата на
семена, кълнове и масла
- бадеми, орехи и маслата от тях
- ябълки, круши, лимони, шипки и смокини
Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен.
Не е желателна консумацията на мазни животински продукти, тъй като те
затрудняват кръвообращението и работата на сърдечно-съдовата система, които
са под влиянието на Лъв. Подходящи са постни меса - пилешко и дивеч,
ниско-маслени млечни продукти, яйца - в умерени количества.

4 лунен ден. В четвърти лунен ден е желателно да се храните до насита, но без
излишества. В менюто следва да присъстват повече зеленчуци. Всички растителни
храни имат повишено благотворно влияние върху организма, стига да са естествени, включително и билковите чайове.

Лозовите сърмички са елемент от традиционната българска трапеза и сигурна
съм, всяко домакинство си има своя рецепта. Кога се берат листата, да се
запарват или да не се запарват, с месо ли е се приготвят или без месо -все
теми, които предизвикват ревностна защита на тезата " Моята рецепта е най-
автентична и вкусна". Аз сега няма да отправям претенции за автентичност, дори ще подмина семейната рецепта, защото, да си призная честно, не съм и
почитател. Харесва ми една друга- в арабски вариант, на която
случайно попаднах на скоро и която ме накара да си представям пищни дворци и ароматни ухания. Затова  си ги кръстих сърмичките на Шехерезада.
Ето ги:

Лозовите сърмички на Шехерезада

Необходими са ви:

30 бр. лозови листа
1 морков
4 скилидки чесън
1 шепа бадеми
3 - 4 с.лъжици зехтин
200 гр. ориз
1 - 2 щипки канела
1 -2 зърна бахар
1 домат
1 ч. лъжица сол
250 гр. телешка кайма
1 с. лъжица лимонов сок
7 - 8 листа пресен джоджен
4 -5 с. лъжици олио

Приготвяне:

Морковът, чесъна и бадемите се нарязват на ситно. Зеленчуците се запържват за
кратко в дълбок тиган в предварително нагретия зехтин. След 1 -2 мин. се
добавят бадемите и се запържват на силен огън 15 - 20 сек. Прибавя се
каймата, намачква се добре и се бърка докато се изпари течността от нея.
Тогава се добавя оризът /предварително измит и накиснат/ и сместа се бърка
непрекъснато. След 3 - 4 мин. се ароматизира с канелата и настъргания бахар,
изсипва се нарязания на дребно домат и се посолява. Разбърква се, налива се
200мил. вода и се задушава на слаб огън, докато ориза поеме водата. Плънката
е почти готова-трябва само да се овкуси с лимоновия сок и накълцания на ситно
джоджен.

Сърмите се завиват от лозовите листа и плънката и се поставят в дълбока
тенджера. Налива се малко мазнина и вода , така че да ги покрие и се притискат с чиния. захлупват се  се задушават 40 мин. можете да добавите няколко стръка копър. Ако се страхувате че сърмичките ще залепнат за дъното на тенджерата, го постелете с няколко листа лоза. Резстелете и над най горния ред. Така ще се задушат по- добре.
Поднасят се охладени, с подлучено кисело мляко.

Добър апетит!