Министерства губят пари за ремонт, не и за пиар

Парите

29-06-2012, 07:47

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Ведомствата бележат успехи, като усвояват проекти за пиар, заплати на чиновници и външни експерти

Едва 20% от договорените европари по проекти на Министерския съвет и министерствата са изплатени,

пише "Труд" по информация на системата за наблюдение и управление на еврофондовете ИСУН. Причината - много от проектите буксуват, други са прекратени. Докато ремонтите и инфраструктурните проекти не получават цялото си финансиране, централните ведомства бележат успехи, като усвояват проекти за пиар, заплати на чиновници и външни експерти.

От 2007 г. досега одобрените проекти на централната администрация са на обща стойност 1 450 035 300 лв. Реално изплатените пари обаче са 268 445 190 лв. По-голямата част от проектите са със статус " в процес на изпълнение".

Министерството на земеделието и храните (МЗХ), макар да има един свой проект, е отличник. Той е за "Отваряне на администрацията към гражданите и повишаване на общественото доверие в работата на МЗХ" на стойност 752 069 лв. В някои ведомства има провалени проекти за ремонти. Министерството на културата е заровило в миналото два от проектите си - за ремонти на Галерията за чуждестранно изкуство и на Националния исторически музей в София. Макар регионалното министерство да отговаря за сериозни и многомилиардни проекти като строежа на магистрали и пътища, когато ведомството е пряк бенефициент на европари за оптимизиране на работата на администрацията, не се справя добре. Цели 10 проекта, повечето свързани с подобряване на прозрачността и оценката на работата по различни програми, са прекратени от 2008 г. насам. С тях са загубени малко под 17 млн. лв.