Сделката с еврооблигациите ни спестява 300 млн.лв

Парите

03-07-2012, 15:14

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Огромен инвестиционен интерес към нашата емисия от еврооблигации отчете премиерът Борисов

Стотици милиони левове ще бъдат спестени на българските данъкоплатци

следствие на успеха на страната ни да пласира еврооблигации на международните финансови пазари при лихва от 4,25%. каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от Дарик. С новината първи се похвали още снощи в Берлин президентът Росен Плевнелиев. По думите на министър-председателя лихвата, определена за нас, е по-ниска от тази, на която се финансират държави като Португалия, Испания, Италия, Румъния.

Към нашата емисия еврооблигации е имало огромен инвестиционен интерес, каза Борисов. С парите от еврооблигациите България ще покрие догодина първото голямо плащане по външния си дълг. Сделката ще има и друг ефект, прогнозира премиерът - намаляване на лихвите по кредитите.

Бойко Борисов направи сравнение между постигнатото при Милен Велчев и сега. "Във времето на най-големия растеж в света, Милен Велчев постигна 7,5% лихва, а ние сега 4,25%. Това дава изключително спокойствие за следващото правителство, защото това е за петгодишен период. Какво ще донесе това пряко на България? Спестяваме 79 милиона за 2013 година, а общо 62 милиона на година спестяваме само от разликата на Милен Велчев с Дянков. За 5 години по 62 са над 300 милиона лева, които по-малко ще платим като дълг. Това е много успешно и много добре се прие от световните пазари. А да не говорим, че всичко това за следващата година ще намали и лихвите по кредитите".

Според премиера България стои много стабилно и това бил един прекрасен отговор на цифрите и на Станишев, и на Орешарски, и на Костов. "На всички, които ни натискаха да проведем тази сделка в предишните години, защото тогава бил моментът. Но ние изчакахме най-подходящото време - да минат изборите в Гърция, да имаме най-добрия рейтинг, да ни извадят заедно с Германия от процедурата за свръхдефицит, да станем от трите държави покрили маастрихтските критерии, и както виждате, резултатът е налице. Стотици милиони спестяваме за следващите години на българските данъкоплатци".