Доходите няма да се вдигат популистки

Парите

04-07-2012, 11:24

Снимка:

АРХИВ© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Преди да се увеличат доходите на българите трябва да се постигне финансова стабилност смята вицепремиерът Дянков

Лесно можем да вдигнем доходите с 30%, популистки, за да си гарантираме спечелването на изборите,

държавата ще издържи година и ще фалира, това каза по БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Той даде пример за подобни решения, взимани във фалирали страни, като Гърция, Словакия, Словения, Португалия и Кипър, като в тези периоди всяка от тях е била управлявана от социалистическо правителство. Дянков подчерта, че преди да се увеличат доходите на българите трябва да се постигне финансова стабилност. "Напредък има, но за да се достигне средното европейско ниво, трябва да се върви с 3 % годишен растеж на доходите над средното за ЕС, а не с 1 както е сега", посочи той.

Според вицепремиера ГЕРБ ще спечели втори мандат, заради общата политика на правителството и без да се налага вдигането на доходите. Вицепремиерът посочи, че има видими неща, като музеите, магистралите и извадените археологически находки и хората виждат, че министрите работят. Финансовият министър добави, че в този смисъл неговата работа е невидима за обикновените хора и много от тях смятат, че не се справя, защото доходите им не се променят. Признанието на външните пазари е доказателство, че върши добре работата си да гарантира финансовата стабилност на страната. "

"Имаше значение това, че миналата година рейтинговата агенция "Мудис" ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят кредитните агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че най-късно в началото на следващата година и "Стандърт енд Пуърс" – другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга", посочи финансовият министър. Той допълни, че това ще помогне на бизнеса, на банките, лихвите на които автоматично ще падат, а оттам ползи ще има и за домакинствата. Българските инвеститори са били изолирани от сделката с еврообгицаиите, по настояване на банките и с подкрепата на всички политически сили. Целта е била да се постигне диверсификация и България да получи достъп до по-големи пазари, каза още финансовият министър. Той добави, че сред страните, които са закупили големи дялове от външния ни дълг са големите икономически гиганти Сингапур Корея, САЩ, както и страни от Близкия изток.

Продължават преговорите с големите градове у нас, за въвеждането на административната реформа, каза още Дянков. Служителите, които не желаят да се преместят от София, ще бъдат освободени от длъжност, като получат обезщетение от една средна работна заплата, добави министърът.

Ревизията във волейболната федерация е приключила и са открити големи нарушения, които ще бъдат обявени след като мине двуседмичния срок за подаване на възражвия по актовете. От проверените три федерации - по ски, мотоциклетизъм и волейболната, в последната нарушенията са най-сериозни. Финансовият министър посочи, че този факт го кара да предложи на кабинета в следващия бюджет федерациите предварително да кажат от колко пари имат нужда, те да им се дадат, без да им се отпускат допълнителни средства през годината."Тази година само на волейболната федерация сме дали допълнително над 3 мзлн. лв. за огранизиране на срещите от Световната лига, за олимпийските квалификации", посочи финансовият министър.