Витоша пламнала от 7 места

Новините

05-07-2012, 05:57

Снимка:

© IMPACT PRESS GROUP

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Пожарникари разказват, че е невъзможно огнената стихия да се развихри без човешка намеса

Четири дни след като Витоша започна да гори, версията за умишлен палеж започна да става все по-реална,

пише "Стандарт". Снимки, разкази на очевидци и дори пожарникарите разказват, че е невъзможно огнената стихия да се развихри без човешка намеса. Огънят, който вече обхвана над 250 декара гори в резервата "Бистришко бранище", е тръгнал от седем огнища, показва карта, направена от доброволци, участвали в гасенето.

В сряда бяха разпространени и фотоси от първите минути на пожара, направени от туристи. На тях ясно се вижда, че стихията тръгва почти едновременно от няколко места. Групата се е движила по пътеката от хижа "Алеко" към Бистрица покрай природния резерват. Когато пламва пожарът, туристите били на половин час разстояние и заснели развитието на пожара. На снимките не се виждат подпалвачи, но ясно личи как в рамките на половин час пламва огромна площ от бранището, а на последните кадри се забелязват отделни огнища, леко встрани от основния пожар. Възможността за човешка намеса не изключи и директорът на пожарната главен комисар Николай Николов. "Дали е небрежност, дали е с умисъл, не съм аз компетентният орган да кажа", посочи директорът на пожарната. Той изключи само възможността огънят да е лумнал от природно явление, например мълния, защото в неделя не е имало буря.
Разрастващата се стихия вчера мобилизира още повече доброволци, но лошата организация обезсмисли усилията им.През целия вчерашен ден хеликоптерите продължиха да изливат тонове вода върху пламъците, а пожарникари и доброволци се опитваха да спрат огъня чрез рязане на дървета. По думите на военния министър Аню Ангелов досега са изсипани 350 тона вода. Въпреки това към обяд имаше опасност огънят да обхване и живи дървета по билото на планината и така да тръгне към село Железница.