"Печатна грешка" в проект на РЗС може да спре партията на Кунева от избори

Новините

13-07-2012, 05:24

Снимка:

Архив Sofia Photo Agency

Автор:

в. "24 часа"

Всичко от Автора

Кунева не би могла да регистрира партията си с името "Движение България на гражданите".

Новоучредената партия на бившия еврокомисар Меглена Кунева "Движение България на гражданите" може и да не участва в редовните парламентарни избори през 2013 г.,

пише "24 часа" като цитира статия на колегите си от "Дневник".
Това следва от предложените от РЗС поправки в закона за политическите партии, приети на първо четене тази вечер от правната комисия с подкрепата на ГЕРБ.

Проектът, внесен от Янев и депутатите му само преди два дни, предвижда забрана името на партия да повтаря изцяло или частично наименованието на сдружение, което е регистрирано по-рано по закона за юридическите лица с нестопанска цел, включително чрез прибавяне или изваждане на думи, букви, цифри, числа или други знаци от името на сдружението.

Предлага се ограничението да важи за партии, вписани в регистъра до 30 юни 2012 г., което автоматично удря по учредената на 1 юли 2012 г. партия на Кунева "Движение България на гражданите", макар и ГЕРБ, и НДСВ да възникнаха като сдружения. Освен това е записано, че започнатите производства по регистрация на политически партии преди влизането в сила на тези поправки се прекратяват и така Кунева не би могла да регистрира партията си с името "Движение България на гражданите".