Казачка от Сибир убива с поглед

Новините

16-07-2012, 06:13

Снимка:

Архив

Автор:

в. "24 часа"

Всичко от Автора

Завързвали очите на осъдените на смърт, защото погледът им, пълен с ненавист, може да погуби палача

Жителка на сибирско село имала страховитата слава, че може да убие всеки с поглед,

информира изданието "Паранормал", пише днес "24 часа". Никой в Ирса, малко селце край Иркутск, не смеел да излезе срещу Авдотя Ивановна. Хората изпитвали ужас да не ги погледне сърдито, спомня си нейната внучка Ирина Цатурова, на 40 г., която днес живее в Братск.

По рождение казачка, Авдотя се омъжила за сибиряк и се преместила в Ирса. Съпругът й се споминал години преди раждането на внучката Ирина. Съселяните вярвали, се причина за смъртта му бил лошият поглед на пришълката.

Щом Авдотя се появявала на улицата, съседите й бързо гледали да скрият всички домашни птици и животни. Не можели да забравят как един ден казачката се скарала люто със своя приятелка в селото. Бабата на Ирина така изгледала ятото патици, които в този момент щъкали из двора на приятелката й, че повечето пернати до вечерта се гътнали.

За съселяните друга причина за смъртта им освен черните очи на Авдотя нямало.
Самата Ирина също до мозъка на костите си се бояла от властната си баба. Смятала, че нейният хладен и остър поглед буквално я пронизва, разгадавайки най-съкровените й мисли. Когато момичето навършило 13 години, Авдотя Ивановна се споминала.

След като се дипломирала като психолог, Ирина Цатурова започнала да изследва феномена на човешкия поглед. Така открила, че старата традиция преди екзекуцията на осъдените на смърт да бъдат завързвани очите възникнала поради опасения, че в състояние на афект погледът им, пълен с ненавист, може да погуби палача.