БСП искат увеличаване на доходите заради ръста на цените

Парите

25-07-2012, 16:08

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

БСП предлагат увеличаване на доходите с ръста на инфлацията.

Доходите на българите да бъдат компенсирани заради повишаването на цените на основните продоволствени стоки, поискаха днес от БСП,

съобщи Агенция „Фокус. Ценовата спирала, която се заформя през юли, ще доведе до драстични промени в цените на основни продоволствени стоки, заяви на брифинг в парламента председателят на Съвета по земеделие и гори и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП проф. Светла Бъчварова, във връзка с вчерашното становище на министър Мирослав Найденов за покачването на цените.

От БСП предлагат увеличаване на доходите с ръста на инфлацията – минимални работни заплати, пенсии и плащанията, обвързани с бюджета. „Предлагаме най-накрая акцизът върху горивата да бъде поет като държавна помощ от страна на правителството. Това би била конкретна стъпка за подпомагане на земеделските производители и сваляне на цената. От 2010 г. има подписано такова споразумение от министър-председателя Бойко Борисов с браншовици, че акцизът върху горивата до 2010 г. ще бъде нотифициран, приет и платен от държавата. Днес сме средата на 2012 г. все още не е изпълнено това”, каза Корнелия Нинова

България е страната с най-висок ръст на дела на разходите за храна – 37% отчете статистиката за 2011 г., от малката потребителска кошница те са 59-60%, обясни Светла Бъчварова. Според нея повишаването на цената на зърното има и вътрешни предпоставки, освен свързаните с международните пазари. Те са свързани с увеличаване на разходите за производство и с липсата на каквато и да било национална подкрепа на българските земеделски производители. Трябва да се направи необходимото да се компенсират доходите. Второто нещо, което трябва да се направи, е животновъдството да има възможности за финансов пакет, за да могат, към този момент, те да се явят и да купуват не само пшеница и ечемик, но и царевица, което ще излезе след около месец реколтата, за да могат да си направят балансите”, каза още Бъчварова.

„Консултативния съвет по зърното, който ще бъде следващата седмица, трябва да вземе решение  как се компенсират земеделските производители за тази невероятна цена на зърното с всички останали проекции в цените на останалите продукти. Освен цената на зърното се е увеличила с 30-40% и цената на торовете, увеличиха се цените на горивата”, каза Бъчварова.
.