За първи път - български автомат обменя валута

Парите

12-08-2012, 08:20

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

Машината разпознава и фалшиви пари

България произведе първата машина за обмяна на валута, съобщава "Труд".

Автоматът прилича на малък банкомат, но за да получите, първо трябва да дадете... и то валута. Машината е сглобена и програмирана изцяло от българи, като някои от частите са вносни. Предвидени са и най-различни начини за защита.

„Този модел е лоби тип, тоест за инсталиране в закрити, охранявани помещения. Машината има вътрешни сензори, които се връзват към охранителни фирми, има камери, в самата машина има камера, датчици за сътресение, пожар", каза управителят на фирмата-производител Юлиян Димитров.

Машината работи еднопосочно, тоест може само да сменяте валута срещу лева, но не и обратно. На сензорния екран избирате желаната валута, виждате курса и купюрите, които автомата приема, и вкарвате парите, които искате да обмените. Насреща получават левове по курс, предварително обявен на екрана. Стандартно автоматът работи с около 4-5 валути, но може да бъде програмиран и за повече. Машината разпознава и фалшиви пари, но съгласно закона няма право да ги задържи, а трябва да ги върне обратно на клиента.