Избрани Новини
Създадоха нов плод - сливо-кайсия
Хибридът е тъмновиолетов като сливата, но мъхест като кайсията
съобщи директорът му д-р Аргир Живондов, цитиран от Агенция „Блиц”. Новото растение е плод на 25-годишен труд на специалистите от института. Името на хибрида е „Стендесто”, защото е създадена от сливовия сорт „Стенлей” и кайсиевия „Модесто”.
Хибридът е описан в монография, която ще излезе до няколко дена, а първата партида с фиданки за засаждане ще бъде пусната на пазара още през септември идната година.
Новият плод е с тъмновиолетов нюанс като сливата и има издължената й форма, но е мъхест като кайсия. Вкусът на сливо-кайсията е странен, но приятен. Към нея вече има проявен интерес от САЩ и Европа. Зад океана вече имало създадена сливо-кайсия, но от различен вид. Там от доста време на пазара се продават и крушо-ябълки. Новите сортове по принцип имат по-добър външен вид, но са по-безвкусни, смятат специалистите. но според тях, хората купували плодове именно заради външния им вид. Освен сливо-кайсията, учените от овощарския институт са регистрирали шест нови сорта праскови, четири сорта череши, четири сливи и десет вида орехи.