Избрани Новини
Създадоха нискомаслен, здравословен шоколад
Заменят 50% от мазнините в обикновения шоколад с миниатюрни капчици плодов сок
съобщава Дневник като цитира технологичния блог Gizmodo. Изследователите са успели да заменят 50% от мазнините, намиращи се в обикновения шоколад, с миниатюрни капчици плодов сок, с размер, по-малък от 30 микрона в диаметър. За момента учените са успели да влеят портокалов и боровинков сок в мляко, черен и бял шоколад. Полученият продукт има същата текстура и усещане като истински шоколад, но и неизбежният плодов вкус.
Учените обясняват, че на практика същият резултат би могъл да се получи с помощта на вода и аскорбинова киселина, вместо с плодов сок.
Те уточняват, че тяхното изследване дава само основата – химичната база за новата технология, но се надяват индустрията да възприеме този метод за направата на вкусни, нискомаслени шоколадови блокчета. Използването на новият производствен процес би предотвратил и появата на т.нар "захарен цъфтеж"- белите петна характерни за престоялият шоколад.
Топ Новини