Аз не искам повече в кочината!

Без цензура

17-08-2012, 16:02

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Владимир Методиев

Всичко от Автора

Лондон показа на състезатели и гости най-красивото от себе си - зеленината, цветята. 

Защо в 12-милионен Лондон всичко е чисто и зелено, а в 10 пъти по-малка София даже зелените са ни фалшиви?

Природолюбителите си направиха в Лондон още една олимпиада, успоредна с тази, за която цял свят знаеше. Състоя се и такава на дърветата! На природата! Лондон показа на състезатели и гости най-красивото от себе си - зеленината, цветята. Единствено остана скрит паркът в Гринуич. Но някога, когато са го правили, едва ли са предполагали, че някой там ще иска да прави турнир по конна езда. Затова и беше невъзможно хем да има такава, хем паркът да е отворен. Но за сметка на това отоворени останаха очите на всички.

А на нас българите - и устите. Не знам къде премиерът Борисов я видя тази мръсотия, за която говореше на срещата в родното посолство. Дай, Боже, всекиму такава мръсотия! В град, който изведнъж от 12 милиона става 18! Но това са технологични въпроси. Нашият "Титан" никога няма да е като английския "Титан"! Но по-лошо е друго. Нашите "зелени" никога няма да са като английските "зелени"! Веднъж вече повдигнах темата, но няма начин да не я продължим. Просто е чудовищна разликата между онова, което правят на острова, и това, което някакви платени клакьори пропагандират тук на полуострова. Защо великите ни природозащитници не са в Борисовата градина, не са в Западен парк, не са до Зоологическата? Защот тези паркове бяха превърнати в кочини, бяха презастроени. Не, ние сме зяпнали Витоша! Защо? Защото такива са ни "зелените" - те искат да спрат единственото, което функционира добре в и около столицата. Искат Витоша да заприлича на всички паркове, които изброих. За да можем да продължим да живеем в кочината.

Аз обаче не искам да съм прасе. Някъде по средата на олимпиадата си направих разходка в 2 часа през нощта. Малко да си подредя мислите. Прекосих целия Сейнт Джеймс Парк, след това и целия Хайд Парк, накрая и цялата цветна градина. Някъде ми се събраха около 5 километра ходене. Аз ще повярвам на родните зелени, на родните екоактивисти, когато мога да се разходя в 2 часа през нощта из Борисовата градина, когато на любимото ми място за почивка до зоологическата градина сутринта не намеря основите на поредния блок!

Защо спят за това!? И някой плаща ли им да спят, та досега нито веднъж не са повдигнали проблема?

Връщам се на прословутото искане на екологичните ни организации да се промени предназначението на земята на Витоша. За софиянци Витоша е като Хайд Парк за лондончани. Ако някой поиска подобно нещо за Хайд Парк, той ще бъде съден за държавна измяна. И най-вероятно обесен с главата надолу на "Трафалгар". А у нас улицата принуди Бойко Борисов да се огъне. Премиерът беше в Лондон, видя за какво става дума, за каква зеленина. Дано това да е последното му огъване по въпроса.

Дано това да е последното ни огъване като общество по въпроса с нашата си природа. Айде стига вече всякакви столичани вповече са ни давали акъл. Ние акъл да пишем закони нямаме. Затова да направим копи пейст на английските. Според тях посегателството над всяко дръвче в Лондон се смята като посегателство над държавната собственост. И ако искаш да построиш нещо, а това изисква сеч, се чака специално разрешение. И най-вероятно срещу едно премахнато дърво ти се задължаваш да посадиш минимум 10 някъде в столицата. И се грижиш за тях така, както кралските паркове са се грижили за това, което си отрязъл. Защо зелените не провериха къде притежателите на днешните молове, бизнес сгради и небостъргачи, посадиха дръвчетата, които унищожиха покрай геройските си строежи? Или когато на зелените им напълнят устата, пардон, джобовете със зелено, тях дърветата спират да ги интересуват? Защо екологичните ни организации не са направили нито един протест срещу убийствено мръсния въздух в София? Защо не е поведена война срещу десетките автокъщи, внасящи трошки у нас, които са по-опасни дори от невзривената бомба на НАТО, паднала в Горна баня? Защо "зелените" не се запитат как 12-милионен Лондон е по-чист и по-зелен от десет пъти по-малка София? Докато еколозите ни не повдигнат тези въпроси, докато не влязат в битка с истинските олигарси, тровещи природата, няма как да им повярвам, че са честни за Витоша. Бях в Лондон и видях, че един огромен град може да е зелен. И без "зелени". Сигурен съм, че и Витоша, и София един ден ще са зелени. Стига да се справим със "зелените". И тези, които им плащат.