Скарата води до диабет

Новините

27-08-2012, 10:17

Снимка:

gotvach.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Край на митовете за здравословните зеленчуци на грил

Диетолозите години наред твърдяха, че най-полезни са зеленчуците, когато преминат през "суха" термична обработка, тоест на грил или на скара.

Ново проучване опроверга тази теза и доказа, че те са толкова нездравословни, колкото и пържените в мазнини меса и зеленчуци в заведенията за бързо хранене. Продуктите, сготвени "на сухо", също водят до напълняване и могат да ви докарат диабет. По време на барбекю обработката се отделя веществото метил-глиоксал /MG/, което отслабва механизмите на тялото за защита от инфекции.

Учените от университета "Маунт Синай" в Ню Йорк, водени от проф. Хелън Власара, направили опити, като давали на четири генерации опитни мишки храна, богата на МG.

Животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат мазнини. Мишките лесно стигали до диабета, като извървявали бързо същия нездравословен път, който се наблюдава при хората през последните десетилетия.

"Нашите открития ще ни позволят по-успешно да се преборим с епидемията от затлъстяване при хората", коментира пред Ройтерс проф. Власара. Американският екип препоръчва готвене на пара, задушено на фурна или варене, вместо грила.