Избрани Новини
Скарата води до диабет
Край на митовете за здравословните зеленчуци на грил
Ново проучване опроверга тази теза и доказа, че те са толкова нездравословни, колкото и пържените в мазнини меса и зеленчуци в заведенията за бързо хранене. Продуктите, сготвени "на сухо", също водят до напълняване и могат да ви докарат диабет. По време на барбекю обработката се отделя веществото метил-глиоксал /MG/, което отслабва механизмите на тялото за защита от инфекции.
Учените от университета "Маунт Синай" в Ню Йорк, водени от проф. Хелън Власара, направили опити, като давали на четири генерации опитни мишки храна, богата на МG.
Животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат мазнини. Мишките лесно стигали до диабета, като извървявали бързо същия нездравословен път, който се наблюдава при хората през последните десетилетия.
"Нашите открития ще ни позволят по-успешно да се преборим с епидемията от затлъстяване при хората", коментира пред Ройтерс проф. Власара. Американският екип препоръчва готвене на пара, задушено на фурна или варене, вместо грила.
Топ Новини