От 1 септември казваме "чао" на старите крушки

Животът

27-08-2012, 14:34

Снимка:

business.actualno.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

5 пъти по-малко изразходвана електроектронергия на ден с икономичните крушки

1 септември тази година е крайният срок за излизане от употреба на крушките с нажежаема жичка.

Това сочи директива на Европейската комисия. Целта е да се намали с една трета разходът на ток за домакинствата във всички страни от ЕС.

Енергоспестяващите крушки на цена от и над 4 лева имат гарантиран живот от 6 до 12 хиляди часа. Тези крушки могат да се използват от 5 до 10 години и са от енергиен клас А, който е най-високият по класификацията на ЕС за електрически уреди, съобщават от Realux.

На пазара има и икономични крушки за около 1-2 лева, но те най-често изгарят след месец-два, шумят и светлината им става все по-бледа с времето, коментират още от бранша.

Пет пъти се намалява потребяваната енергия, респективно сметките за ток, когато се използват икономични крушки. Едно домакинство, което има в жилището си 10 лампи ще плаща с около 115 лева по-малко за ток годишно, ако замени обикновените електрически крушки с енергоспестяващи. Ако работят средно по 3 часа дневно, 10 обикновени крушки от 75W изразходват по 2250W електроенергия. А 10 енергоспестяващи крушки от 15W, отговарящи на 75W на обикновените лампи, работещи също по 3 часа на ден, ще изразходват по 450W. 

Според неформални проучвания над 50% от българите твърдят, че вече използват енергоспестяващи крушки.