Отстъпката за руския газ само 115 млн. долара

Парите

29-08-2012, 13:33

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Сумата не е окончателна и ще зависи от количествата, закупени от "Булгаргаз"

В края на декември ще стане ясно колко ще бъде цифровото измерение на 11-процентното намаление на цената на газа, което беше обявено в началото на седмицата,

съобщи пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него сума ще е около 115 млн. долара, но ще зависи от количествата, закупени от "Булгаргаз". Така той потвърди, публикациите в руския "РБК дейли", че ефектът от споразумението е на "символичен"

Сключването на договор с руския газов доставчик е задължително, защото след 1 януари следващата година ние нямаме контракт, по който да получаваме газ. В момента се водят преговори за един договор, само с "Газпром Експорт", а не и с двамата посредници -  "Овергаз" и "Винтерсхал", което може до още намаляване на цената на газа, обясни Добрев. Той изрази надежда, че ще постигне успех в подписването на един договор, като повече яснота се очаква към 15 ноември.

"Покачването на цените на горивата вреди на икономиката и на потреблението и това ме притеснява", каза още Добрев. Според него въпросът за конкуренцията на пазара на горивата е политизиран и никой не доказва дали такава конкуренция в България липсва. Той предложи цените в страната и в Европейския съюз, за да се сравнява тяхното движение. Ако цените в България се движат както и в другите европейски страни, това ще покаже, че има конкуренция на местния пазар на горивата. Според сметките на министерството цените се движат по същия начин както в целия ЕС. "Това не е решение на проблема. Решение може да се търси в две посоки. Едната е различна акцизна политика на целия ЕС, защото в ЕС акцизът на горивата е 7 пъти по-висок, отколкото в САЩ", каза още Добрев. Според него само това може да промени цените на горивата. Министърът ще повдигне тази тема на следващите срещи на икономическите и енергийните министри на ЕС .

Алтернатива за намаляване на цените е и местният добив, както е например Румъния, където горивата са по-евтини с няколко стотинки. След пет години ще има резултати от българските проучвания на нефт и газ в Черно море.